Egy hét után bezárják az első bitcoin ATM-et

Bitcoin, Kriptovaluta
5613378 20.08.2018 The cryptocurrency mining center with capacity of 20 mVt opens in the Leningrad Region. Alexei Danichev / Sputnik
Vágólapra másolva!
Alig egy héttel átadása után a rendőrség lefoglalta India első olyan ATM berendezését, melyből a legismertebb kriptovaluta, a bitcoin segítségével lehetett tranzakciókat bonyolítani, írja az Asia Times.
Vágólapra másolva!

A helyi média az ügy kapcsán arról is beszámolt, hogy az ATM lezárásával egyidejűleg a rendőrség őrizetbe vett egy férfit Bengaluru városában. Karnátaka állam székhelyét "India Szilícium-völgyének" is nevezik, mivel komoly cégeknek van itt a főhadiszállása, és jelentős technológiát és tudást koncentrál a település.

A források szerint a 37 éves férfi annak a Unocoin nevű cégnek egyik alapítója volt, amely kriptovaluták kereskedésével foglalkozik, és hozzájuk tartozik a lefoglalt ATM is.

Illusztráció Forrás: AFP/Sputnik/Alexei Danichev

Sathvik Viswanath, az Unocoin társalapítója szerint a kormánynak békén kellene hagynia azokat az állampolgárokat, akik bitcoinnal kereskednek. Felidézte, hogy a kormány ugyan 2018 februárjában azt mondta, a bitcoin nem törvényes fizetőeszköz Indiában, ám nem minősítette azt illegálisnak.

Szerinte ez óriási különbség, ami alapján

az államnak nem kellene beleszólnia a kriptovaluták adásvételébe, hiszen azok kereskedelme decentralizáltan történik.

Arun Jaitley pénzügyminiszter azonban másképp gondolja. Álláspontja szerint a kormány valóban nem tekinti a kriptovalutákat törvényes fizetőeszköznek, de harcol is ellenük azért, hogy azokat ne lehessen felhasználni törvénytelen tevékenységek finanszírozására.

Úgy tűnik, az indiai vezetés rendkívül elszánt a digitális pénzek visszaszorításában, és azon van, hogy megroppantsa az ország eddig virágzó kriptovaluta-ökoszisztémáját.

A múlt hónapban a legrégebbi és legnagyobb kriptovaluta-tőzsde, a Zebpay is bezárt, más kereskedések pedig a témában döntés előtt álló Legfelsőbb Bíróság állásfoglalására várnak. További sorsuk ugyanis nagyban függ attól, hogyan határoz a felsőfokú jogi testület.