Ebben az országban hirtelen találtak 25 százaléknyi GDP-t

Accra, Ghána
[Accra, Ghana] Coastal development on outskirts of Accra, Ghana
Vágólapra másolva!
Érdekes közleményt tett közzé Ghána statisztikai hivatala, ugyanis a korábban közölt éves GDP-adatot, egészen elképesztő arányban korrigálta felfelé korrigálta. A gazdaság tavalyi teljesítményét tükröző mutató az új közlés szerint negyedével volt magasabb a korábban publikáltnál egy amúgy is tekintélyes növekedést produkáló országban.
Vágólapra másolva!

Ghána GDP-je a felülvizsgálat után a tavalyi évben 52,5 milliárd dollár volt. A Bloomberg írása szerint ez azt jelenti, hogy a nyugat-afrikai ország nemzeti összterméke 8,1 százalékkal növekedett.

Mindez viszont 25 százalékkal magasabb a korábban közölt értéknél.

A meghökkentő eltérés abból származik, hogy a ghánai statisztikai hivatal olyan új GDP-számítási módszert vezetett be, amely jobban tükrözi a gazdaság egyes ágazatainak teljesítményét.

A felülvizsgált adatok a szolgáltatási szektor esetében nem változtak, a mezőgazdaságnál viszont a korábbinál több mint 44, az iparnál pedig 62 százalékkal nagyobb növekedést mutatnak az új számítási módszer szerint.

Accra, Ghána fővárosa madártávlatból Forrás: AFP/Mint Images/Frans Lanting

Az afrikai ország statisztikai hivatala 2013-ig visszamenőleg minden egyes év GDP-adatait korrigálta, és az új módszerrel számolva, minden esetben a korábbinál magasabb növekedési számokat tettek közzé.

Nem az egyébként Nyugat-Afrika egyik legígéretesebb országának tartott Ghána az egyetlen, mely korábbi adatsorainak átszámítása mellett döntött. Az elmúlt években Kenya, Tanzánia, Nigéria is új módszerek szerint számított adatokat közölt, melyek alapján a gazdasági növekedés éves üteme ezekben az országokban 2014-ben 25 és 75 százalék között mozgott.