Kezdődik a medvetánc a tőzsdéken?

Budapesti Értéktőzsde 2016 április 5-én Budapesti Értéktőzsde
Budapesti Értéktőzsde 2016 április 5-én
Vágólapra másolva!
Kifejezetten negatív hangulat uralkodott a nemzetközi piacokon, aminek a hazai részvénypiac sem tudott ellenállni a múlt heti rövid hét során. Már a kereskedési hét első napján, szerdán hatalmas eséssel kezdett a hazai részvények teljesítményét tükröző BUX index, amit csütörtökön enyhe pozitív korrekció, majd pénteken újabb meredek lefordulás követett – fogalmaz a Takarékbank heti pénzpiaci összefoglalójában.
Vágólapra másolva!

A heti csúcsot a BUX szerdán, 37200 pont felett, míg a mélypontot pénteken, 35900 pont közelében érte el, így három nap alatt összesen 3,4 százalékot veszített az értékéből.

Nem a Mol hete volt

Igen változatos képet mutatott az OTP, amely szerdán és csütörtökön még úgy tűnt, hogy tartani tudja magát. Szerdán a 10370-es szint állította meg, csütörtökön meredek esésből sikerült fordulnia, így még emelkedni is tudott.

Azonban az igen kedvezőtlen globális hangulat hatására pénteken már benézett 10000 forint alá is az árfolyama,

de végül éppen felette zárt, így a hetet összességében 3,6 százalékos eséssel zárta.
Már szerdán óriási pofont kapott a Mol: csaknem 4 százalékot esett az olajpapír egy nap alatt. Csütörtökön sikerült valamelyest szépíteni, de pénteken jött az újabb lejtmenet, így 4,4 százalékkal csökkent az árfolyama egy hét alatt.

Ilyen lesz a Mol új székháza Forrás: MOL

A Richter pedig egyenletesen csúszott lefelé a hét során, ezzel 3,4 százalékkal került lejjebb a gyógyszergyártó részvénye.

A hét nyertese a Magyar Telekom volt, 1 százalékos emelkedéssel.

Bizalmatlanság az EKB-val szemben

Az ünnepek alatt még stabilan tartotta magát a forint, később a nemzetközi hangulat romlásával a lejtőre került. Ám a heti gyengülése így is mérsékelt, 0,3 százalékos volt az euró ellenében. A dollárral szemben azonban jóval méretesebb 1,6 százalékos esést szenvedett el a hazai fizetőeszköz, mivel az euró is 1 százalékkal értékelődött le a zöldhasú ellenében.

Ennek hátterében az igen kiábrándító európai adatok, különösen a vártnál lényegesen gyengébb euróövezeti és nem feldolgozóipari, valamint szolgáltatói beszerzési menedzser indexek álltak.

Ezek a körülmények a GDP-növekedés érdemi lassulását vetítik előre a negyedik negyedévre: mértéke negyedéves alapon mindössze 0,3 százalék lehet.

Az Európai Központi Bank brüsszeli székháza Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Arne Dedert

Noha az Európai Központi Bank (EKB) vezetője megerősítette az eszközvásárlási program idén decemberben tervezett befejezését, és továbbra is fenntartja, hogy a jövő év második felében az EKB kamatot fog emelni, a piacok nem igazán hitték el a várható monetáris szigorítást, így az euró tovább gyengült.

A dollárt ugyanakkor támogatta a várakozásoknál valamivel erősebb harmadik negyedéves növekedés az USA-ban. A régiós devizák közül a forint a zlotyval mozgott együtt, míg a cseh korona kissé erősödött.

Pozitív hír után jött a fekete leves

Siralmas volt a nemzetközi tőzsdék teljesítménye, pedig a hét egy pozitív hírrel kezdődött.

A gazdasági lassulás elkerülése érdekében Kína adócsökkentéseket tervez, ami lendületet adott a hétfői kereskedés elindulásához.

Eleinte örültek a befektetők annak is, hogy noha a Moody's a befektetésre ajánlott kategória aljára süllyesztette az olasz adósság besorolását, azonban a kilátást stabilra változtatta, így Olaszország egyelőre elkerülheti a bóvli minősítést.

Az aggodalmak ezt követően egyre csak erősödtek.

Egyrészt ismét fokozódtak a kínai és általában a globális növekedéssel kapcsolatos félelmek. Másrészt újra előtérbe került az olasz költségvetési és adóssághelyzet, miután az Európai Bizottság visszadobta az olasz költségvetési tervet, amelyben az új kormány az előző kormány által vállalt deficitet megháromszorozná, hogy teljesítse megalapozatlan ígéreteit.

Siralmas helyzetben a részvénypiacok

A tengerentúli és európai gyorsjelentési szezon is érdemben hozzájárult a hangulat romlásához, mivel a cégek által publikált eredmények ugyan többnyire meghaladják a várakozásokat,

több cég is figyelmeztetést adott ki, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború, a vámtarifák emelése növeli a költségeket és rontja a növekedési kilátások az exportpiacokon.

A Budapesti Értéktőzsde Fotó: Szabó Gábor - Origo

Emellett a Fed kamatemelési sorozatának várható folytatása is növeli a kamatköltségeket, valamint rontja a növekedési kilátásokat.

Noha a tengerentúlon az eddigi jobb eredmények hatására javultak a harmadik negyedéves profitvárakozások, a befektetők jóval pesszimistábbá váltak abban a tekintetben, hogy a profitnövekedési csúcson már túl lehetnek az amerikai vállalatok, és ezt követően már érdemben lelassulhat az eredmény-növekedési dinamika.

Pénteken pedig a közelmúltig szárnyaló Amazon és Alphabet rontotta el végképp a hangulatot. Noha mindkét technológiai óriás eredménye bőven meghaladta a várakozásokat, a várttól elmaradó árbevétel és gyengébb negyedik negyedéves előrejelzés hatására beszakadtak az árfolyamok.
A múlt héten az európai tőzsdék 1,6-5,2 százalék, az amerikaiak 3-3,9 százalék közötti mértékben kerültek lejjebb.

Aggasztó, hogy egyes kimutatások szerint a globális részvénypiacok közel kétharmada van már medvepiaci tartományban,

azaz 20 százaléknál nagyobb mértékben esett a történelmi csúcsokhoz képest.