MNB: Teljesítette az EU-s szabályokat a magyar költségvetés

Az MNB épülete
Budapest, 2012. május 18. A Magyar Nemzeti Bank központi, Alpár Ignác-tervezte műemlék épületének déli homlokzata a főváros V. kerületében, a Szabadság téren. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Vágólapra másolva!
A magyar költségvetés 2017-ben teljesítette az államháztartás EU módszertana szerint számított (ESA) egyenlegére és az adósságrátára vonatkozó nemzeti és európai uniós költségvetési szabályokat, és várhatóan a következő években is teljesíteni fogja – állapítja meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) költségvetési jelentésében, melyet közzé tett a honlapján.
Vágólapra másolva!

Az MNB a Költségvetési jelentés kiadványsorozaton keresztül tájékoztatja a közvéleményt a Költségvetési Tanács működéséhez kapcsolódó döntés-előkészítő munka főbb eredményeiről.

A Magyar Nemzeti Bank központi épülete Forrás: MTI/Jászai Csaba

A jegybank a jelentésről készült közleményben kiemeli: 2017-ben az államháztartás ESA-hiánya a GDP 2,2 százalékát tette ki a rendelkezésre álló adatok alapján, ami azt jelenti, hogy az előirányzatnál 0,2 százalékponttal alacsonyabb volt a hiány.

A 2017. és 2018. évi erőteljesebb gazdaságélénkítő fiskális politikát követően 2019-ben a csökkenő hiány anticiklikus fiskális politikát eredményez.

Az alacsony hiány és a kedvező makrogazdasági folyamatok következtében folytatódik a GDP-arányos államadósság csökkenése.

Az államadósság-ráta éves csökkenése összhangban van az Alaptörvény adósságszabályával, a Stabilitási törvény adósságképletével, valamint az uniós maastrichti adósságszabállyal.

A GDP-arányos bruttó államadósság 2017 végére 73,3 százalékra mérséklődött az egy évvel korábbi 75,9 százalékos szintről

– így 2017-ben teljesült az Alaptörvényben meghatározott adósságszabály –, 2019 végére pedig 70 százalék közelébe csökkenhet.

Az MNB elemzése szerint a lakossági állampapírokból történő forrásbevonás a továbbiakban is fedezetet nyújthat az eredményszemléletű deficitet meghaladó pénzforgalmi hiányból adódó finanszírozási igényre, így a jegybanki prognózis szerint a központi költségvetés devizaaránya az előrejelzési horizonton tovább csökkenhet.

Az MNB prognózisa szerint a teljes előrejelzési horizonton, tehát 2018-ban és 2019-ben is teljesülni fog az Alaptörvény adósságszabálya.