A britek durva adót vetnének ki a Facebookra és a hasonló cégekre

Facebook, érdekes, tény, Mark, Zuckerberg
Másodpercenként 5 új profilt regisztrálnak. Azaz amennyi idő alatt leírtam ezt a mondatot, körülbelül 50 felhasználóval gyarapodott az FB tábor.
Vágólapra másolva!
A britek eddig példátlan lépésre készülnek: a világon először megadóztatnák a nagy techcégeket. Az úgynevezett „digitális adót” 2020-tól vezetnék be, és éves szinten 400 millió fontot meghaladó bevételt várnak tőle.
Vágólapra másolva!

Nagy-Britanniában a technológiai cégeknek helyi bevételük 2 százalékát kellene befizetniük a központi büdzsébe.

A maga nemében teljesen új adónem szigetországi bevezetése az első lépés lehet azon az úton, amely elvezethet a digitális korszak adószabályainak újraírásához.

A The Wall Street Journal cikke kiemeli, hogy egyre több országban terveznek hasonló adót kivetni ezekre a cégekre, hiszen napjainkban a gazdasági aktivitás egyre nagyobb arányban az online térben zajlik. Spanyolországban hamarosan szintén hasonló intézkedés bejelentését tervezik, de az erről szóló törvénytervezetet még el kell fogadnia a parlamentnek.

A nagy techóriásokat már jó ideje bírálják azért, mert leányvállalataik csupán minimális adót fizetnek az adott országban, ahol működnek.

Másodpercenként 5 új profilt regisztrálnak a Facebookon Forrás: Origo

Az új szabályok a keresőmotorokat, a közösségi médiaplatformokat és az online piactereket egyaránt érinteni fogják.

Az érintett óriásvállalatok, mint az Alphabet (Google), az Amazon és a Facebook számára az új adó önmagában nem jelent jelentős többletterhet, viszont az első konkrét intézkedést jelentik az eddigi adózási feltételek megváltoztatásának irányában.

A Facebook brit leánya tavaly például 1,26 milliárd fontos bevételt ért el, viszont mindössze 17,19 millió fontnyi adót fizetett utána.