Mégis megállhatnak a turistabuszok a Városligetnél

A budapesti hősök tere, a milleneumi emlékművel, történelmi hitelek
Vágólapra másolva!
A szakmai érdekképviseletek és a Városliget Zrt. egyeztetése nyomán rendeződik a turistabusz-parkolás ügye a Városligetnél. A sikeres, konszenzusos megállapodásnak köszönhetően a Liget Budapest Projekt megvalósításának ideje alatt is biztosított lesz Budapest leglátogatottabb térsége, a Hősök tere és a közvetlen közelében található látványosságok zökkenőmentes, turistabuszos elérhetősége.
Vágólapra másolva!

A Hősök tere, illetve a Városliget környékére érkező turistabuszok gyors és gördülékeny utascseréje érekében, illetve új parkolási lehetőségek biztosítása céljából a Városliget Zrt. az elmúlt hónapokban kiterjedt egyeztetéseket folytatott az illetékes szakmai szervezetekkel, így a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete - NiT Hungaryvel, a Magyar Idegenvezetők Egyesületével, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületével és a Magyar Utazási Irodák Szövetségével.

Ennek eredményeként

új turistabusz-közlekedési és -parkolási rendet alakítottak ki a Hősök tere környékén, illetve a Hermina úton.

Az új szabályozás kidolgozására azért volt szükség, mert a Városliget átfogó megújítása során, illetve az ahhoz kapcsolódó és a tőle független közműépítések kapcsán is forgalomelterelések léptek és lépnek életbe a jövőben, így a megszokott útvonalakon, valamint a le- és felszállási pontokon változtatni kellett.

A budapesti hősök tere Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A megállapodás nyomán - melyet minden résztvevő elfogadott - az új turistabusz-közlekedési és -parkolási rend a következőképpen alakul. A Műcsarnok Olof Palme sétány felőli oldalán le- és felszállóhelyeket alakítottak ki, ahol – kizárólag az utascsere idejére – 4 busz fér el egyszerre.

A Műcsarnok mögé ezentúl tilos lesz a behajtás, ugyanakkor a Műjégpálya épülete előtt lehetőség lesz visszafordulásra a Hősök tere felé.

A Hősök terén – ahogy korábban is – tilos lesz megállni, illetve az utasok Műcsarnok előtti leszállítása sem megengedett.

Az Állatkerti körút elején, a Robinson étteremnél szintén új le- és felszállóhelyeket alakítottak ki, ahol – kizárólag az utascsere idejére – 3 busz fér el egyszerre.

Rövid idejű, 15-20 perces parkolásra a Hermina úton lesz lehetőség a Bethesda utca magasságában, ahol 6 új parkolóhelyet jelöltek ki. Hosszabb, akár többórás parkolás esetére a turistabuszok a Dózsa György úton, a BOK (volt SYMA) Csarnokkal szemben kijelölt több mint 30 parkolóhelyet vehetik igénybe.

A Városliget Zrt. és a szakmai szervezetek az utasforgalom zavartalansága érdekében a projekt megvalósítása során folyamatosan vizsgálják a most életbe lépő forgalmi és parkolási rend hatásait, illetve a gyors utascserét és a kényelmes autóbuszos parkolást biztosító további lehetőségeket.