Mosógépet válasszunk, ne hitelt

2018.11.09. 07:01

Egy fiatal számára az egyik legjelentősebb változás, ha elköltözik. Saját háztartás, saját bútorok, saját költségvetés. Képzeljük el, hogy az új albérlet minden igényt kielégít, csak sajnos bútorozatlan. A saját, otthoni ágy, asztal, szék egy fuvarral átkerül a bérleménybe, ám nem lehet mindent elhozni a családi fészekből. A mosógépet például biztosan nem, meg az otthoni úgyis öreg már, kell egy új. Az albérlet ugyanakkor komoly megterhelést jelent a pénztárcának, hiszen kéthavi kauciót is le kell tenni, a források így végesek.

Egy mosógép már 60 ezer forint körüli összegért beszerezhető, a határ persze a csillagos ég. Kérdés, hogyan, milyen elvek szerint érdemes belevágni a mosógépvásárlásba. Sok áruház kínál nulla százalékos áruhitelt, ezek elsőre csábítóak, hiszen ingyen van, simán be lehet vállalni a hitelfizetést. A nulla százalékos thm csábító, de egyáltalán nem biztos, hogy megéri ebben gondolkodni. A nulla százalékos áruhitellel megvásárolható termékek köre véges, vagyis eleve már egy szűkebb palettáról lehet csak szemezgetni, kérdés, megéri-e ez a kompromisszum.

Főleg annak fényében, hogy valójában nincs ingyen hitel. A thm valóban nulla százalék – ezzel nem lehet trükközni, mert a Magyar Nemzeti Bank azonnal lecsap a kamatokkal trükköző pénzintézetekre – ám amit nyerünk a réven, elveszítjük a vámon.

Az ingyenes áruhitel azért lehet ingyenes, mert a termék árába egyszerűen bele van építve a hitel költsége. Vagyis nulla százalék ugyan a thm, de ugyanazt a gépet más boltban áruhitel nélkül akár több ezer forinttal olcsóbban is meg lehet venni.

A mosógépek esetében is, mint megannyi más elektronikai terméknél, érdemes józanul végiggondolni, mire is kellenek. A boltok tele vannak nulla százalékos hitellel kombinált gépekkel, de érdemes első körben azt tisztázni, kell-e az adott gép vagy sem. Kell-e az a többlet, plusz tudás vagy sem. Tényleg kell a beépített szárítógép csak azért, mert a thm nulla százalék? Vagy inkább jobb egy olcsó modell, és teregetünk.

Mosgép vásárlás előtt is érdemes alaposan megnézni a kínálatotForrás: Thinkstock

Ha hitelből szeretné az újdonsült albérlő megvenni a mosógépét, érdemesebb elsőként a modellt kiválasztani, megkeresni a legolcsóbbat a kínálatból – az egyes boltok árai között jelentős eltérés is lehet, érdemes az ár-összehasonlító portálokon szétnézni –, majd ehhez kapcsolni akár egy személyi kölcsönt. A nulla százalékos hitelek ugyanis leginkább úgy hatnak a vásárlóra, mint a cukros víz a darázsra: nincs rá valójában szükség, könnyű elcsábulni, de szabadulni már nagyon nehéz.

A legfontosabb mindig az, hogy azt a gépet válasszuk, amelyik kell, ne az legyen a döntő szempont, hogy melyikhez lehet nulla százalékos hitelt kapcsolni, mert úgy szinte biztosan nem a legolcsóbb és leginkább megfelelő termék mellett döntünk. Márpedig a fő szempont ez kell, hogy legyen.