A Toshiba elküldi 7 ezer dolgozóját

tech, tények, érdekes,
A Toshiba a Tokyo Denki és a Shibaura Electric cégek egyesüléséből született meg. A vállalatok neveinek első részét összeragasztva született meg az új konszern.
Vágólapra másolva!
A Toshiba bejelentette, hogy a héten megkezdik a szervezet-átalakítási munkákat cégen belül, aminek keretében közel 40 százaléknyi részvényt vásárolnak vissza.
Vágólapra másolva!

A vállalat továbbá

felszámolja brit nukleáris erőművét, és eladja az amerikai cseppfolyósított földgáz részlegét a kínai ENN csoportnak.

Az öt évre tervezett stratégiai átalakítás során a dolgozók öt százalékát, vagyis 7 ezer embert bocsátanak el – foglalta össze a Reuters.

Illusztráció Forrás: Origo

A Toshiba részvényárfolyama a bejelentés után több mint 12 százalékot emelkedett – ráadásul péntektől a cég megkezdi részvényeinek visszavásárlását is. A vállalat már év elején bejelentette, hogy 700 milliárd jen értékű részvényt vesz vissza, ám akkor nem tették közzé ennek az időpontját.

A 143 éves vállalat ezzel a lépéssel próbálja visszaszerezni a befektetők bizalmát – a 2015-ös számviteli botránynál több éves szabálytalanságokra derült fény.

A cégvezetés szerint a problémás üzletágakból való kilépéssel, valamint a munkaerő létszámának csökkentésével hosszú távon növelhetik a jövedelmezőséget.