Megnyílt a legmodernebb magyar papírgyár

Vágólapra másolva!
A 15 milliárd forint összértékű, illetve 15 hónapig tartó beruházás során elkészült új gyáregység átadásán jelen volt Varga Mihály pénzügyminiszter is Dunaföldváron. Hazánk legmodernebb higiéniai-alappapír gyártó és feldolgozó üzeme több mint 100 új munkahelyet biztosít a régióban. A magyar vállalat több mint 20 országba exportálja termékeit, 2013 óta Norvégiában is külön gyáregységük működik, valamint kiemelt figyelmet fordítanak a környezetkímélő technológiák használatára.
Vágólapra másolva!

A beruházást a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásai közé sorolta, és a Nagyvállalati Beruházási Támogatási programban 4,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesítette.

Az összesen 15 milliárdos beruházás több mint 100 új munkahelyet teremtett az első ütemben.

Egy kis garázscégből indulva megvalósult a magyar sikertörténet: a Vajda-Papír új, Magyarország legmodernebb papírgyárának megnyitása. Volt bátorságuk és mertek kockáztatni. Cégük ma már meghatározó szereplője a papíripari ágazatnak – mondta beszédében Varga Mihály.

Magyarország legnagyobb és Közép-Európa egyik legnagyobb, 180 ezer négyzetméteres területen épült 26 ezer négyzetméteres higiéniai-alappapír gyártó egysége 15 hónap alatt készült el.

Varga Mihály pénzügyminiszter a Vajda-Papír Kft. új gyáregységének megnyitóján Forrás: Vajda-Papír Kft.

Az új gyárban a beérkezett cellulózt előbb alappapírrá, majd késztermékké konvertálják. A hazai piac ellátása mellett a dunaföldvári gyár termékeit Skandináviába, a Baltikumba és Közép-Kelet-Európába exportálják több mint 20 különböző országba. A vállalat hazai feldolgozókapacitása ezzel a beruházással több mint 100 ezer tonnára nő, ami mind a jól ismert Ooops! termékek, valamint a nemzetközi viszonylatban is értékesített sajátmárkás termékek további töretlen fejlődését teszi lehetővé.

A Vajda-Papír Kft. hazai gyártásban immár 100 ezer tonna higiéniai papírterméket tud előállítani.

Egy átlagos magyar család évi 8 kiló higiéniai papírterméket használ el, vagyis 12 és fél5 millió ember higiéniai papírszükségleteit tudják ellátni. A vállalat honi beruházásainak összértéke az elmúlt közel húsz évben 30 milliárd forint volt, míg a skandináv területen 2013 és 2018 között 15 millió eurós beruházást végeztek el. A gyár által felhasznált fa alapanyag tudatosan, ipari felhasználásra telepített erdőkből származik, és a gyártás során felhasználandó víz mennyisége is jóval kevesebb, mint korábban volt.