Szárnyalnak az OTP-részvények

OTP bank a Kálvin téren 2016 augusztus 19. bank, pénz, pénzintézet,
OTP bank a Kálvin téren 2016 augusztus 19.
Vágólapra másolva!
Minden soron megverte a várakozásokat az OTP, rekordbevételt és rekord korrigált profitot érve el. Teljesen indokolt az OTP részvények szárnyalása, a jövőben további emelkedésre lehet számítani. A harmadik negyedévben a nettó kamatbevétel 12,3 százalékkal 153,9 milliárd forintra nőtt, felülmúlva a 150,5 milliárdos várakozásokat, az összes bevétel szintén 12,3 százalékkal 227,7 milliárd forintra nőtt, meghaladva a 223 milliárd forintos várakozásokat.
Vágólapra másolva!

Mivel a működési költségek elmaradtak a várakozásoktól, így a működési eredmény 15 százalékkal 105,9 milliárd forintra hízott, meghaladva a 100,4 milliárd forintos konszenzust.

A harmadik negyedévben mindössze 2,5 milliárd forint volt a csoportszintű kockázati költség,

kevesebb a 6,5 milliárdos várakozásoknál, így korrekciós tételek nélkül a nettó profit 16,5 százalékkal történelmi csúcsra, 92,7 milliárd forintra ugrott, messze meghaladva a 83 milliárd forintos várakozásokat. Egy goodwill leírás miatt azonban az adózott eredmény 8,3 százalékkal 85,9 milliárd forintra nőtt, de ez is magasabb, mint a 82,7 milliárd forintos várakozás.

Illusztráció Fotó: Szabó Gábor - Origo

A negyedév során a szerb kivételével minden leánybank nyereséges volt, több leánybank történelmi profitot ért el. A bevételek növekedését a régió szerte növekvő hitelezés, a Splitska Banka és a Vojvodjanska beolvasztása támogatták, míg a kamatmarzsok is elmozdultak a mélypontról.

A hitelállomány 16 százalékkal, a betétállomány 12 százalékkal nőtt, így a csoportszintű hitel/betét arány 69-ről 72 százalékra nőtt.

A késedelmes hitelek aránya minden operációban csökkent, csoportszinten már csak a bruttó hitelállomány 7,3 százaléka volt késedelmes.

Eközben a fedezettség minden operációban emelkedett, csoportszinten a hitelállomány több mint 113 százalékban van céltartalékkal fedezve.

Az OTP tőkehelyzete kifejezetten erős, a tőke-megfelelési mutató 16,2 százalékra, a Tier1 ráta 14,3 százalékra nőtt.

Az vállalat részvényei továbbra sem számítanak drágának, a régió gazdaságainak robosztus növekedési kilátásai miatt pedig a kilátások igen bíztatóak.

Illusztráció Forrás: MTI/Róka László

A régióban folytatódhat a kimagasló bérdinamika, így a hitelkiáramlás is, a kamatmarzsok lassan javulhatnak, a késedelmes hitelállomány tovább csökkenhet, így a közeljövőben sem lesz szükség magas céltartalékolásra, további felvásárlásokkal pedig ugrásszerűen nőhetnek a leánybankok profitja.

Így az OTP részvényei folytathatják az emelkedést, a 13 ezer forint feletti célárak sem tűnnek irreálisnak.

Az cég részvényeit a BÉT prémium kategóriájában jegyzik, a papír záró ára csütörtökön 11.250 forint volt, 300 forinttal magasabb az előző napinál. Az elmúlt egy évben az OTP-részvények legmagasabb árfolyama 11.780, a legalacsonyabb 9.510 forint volt.