Virágzik a sáfránykereskedelem Görögországban

sáfrány, betakarítás
RAZAVI KHORASAN, IRAN - OCTOBER 27: A woman harvests the saffron flowers in Zaveh district of Razavi Khorasan province in Iran on October 27, 2016. Fatemeh Bahrami / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A sáfrány – ami annyira drága fűszer, hogy vörös aranynak is szokták hívni –munkahelyeket és pénzt teremtett egy olyan régióban, amely a munkanélküliségéről és a szénbányáiról híres. Ráadásul akkora a kereslet a már az ókorban is népszerű fűszer iránt, hogy az Egyesült Államok után nemsokára Kínába is exportálnak belőle.
Vágólapra másolva!

Sok olyan görög fiatal, akik a gazdasági válság miatt kikerültek a munkaerőpiacról, vidékre mentek, hogy növénytermesztéssel foglalkozzanak. A munkanélküliség Görögország északnyugati régiójában 23,5 százalék, és ez jóval magasabb, mint az országos átlag.

– nyilatkozta a 34 éves Zisis Kyrou a Reautersnek. Kyrou 2012-ben költözött vissza falujába, Krokosba, ahol bár mérnöki irodát nyitott, jövedelmének nagy része mégis a mintegy másfél hektáros termőföldjéből származik, amelyet a jövőben bővíteni szeretne.

Illusztráció Forrás: AFP/Anadolu Agency/Fatemeh Bahrami

Krokos környékén már 300 éve termesztenek a helyiek sáfrányt. De 2000-re a termelés évi 30 kilogramm alá csökkent, hogy csak a helyi igényeket elégítsék ki belőle – magyarázta Nikos Patsiouras a görög Sáfrány Szövetség vezetője.

Ez 2008-ban változott meg, amikor a dél-európai államot is elérte a gazdasági válság, és

azóta Görögország évente mintegy négy tonna sáfrányt termel, amelynek majdnem 70 százalékát külföldön értékesítik.

A szövetkezet taglétszáma azóta megduplázódott, és ma már több mint ezren vannak, ráadásul a termőterületek nagysága is megkétszereződött – 239 hektárról 545 hektárra növekedett.

Illusztráció Forrás: AFP/Moirenc Camille / Hemis.Fr

A sáfrány kizárólag az ország északnyugati régiójában terem meg – egy gramm fűszer ára négy euró (1.285 forint) a görög üzletekben.

Egy kiló fűszer – amelynek 1500 euró (482 ezer forint) az ára – előállításához mintegy 150 ezer virágra van szükség.

A virágokat kézzel szedik, mérlegelik és csomagolják, ráadásul az ezt végzőknek nem szabad sem sminket, sem parfümöt viselniük, nehogy véletlenül megváltoztassák a fűszer aromáját.

Bár Irán a világ legnagyobb sáfránytermelője, az igény egyre nagyobb a görög termékre is – jelenleg az ország tárgyalásokat folytat Kínával a fűszer kereskedelméről.