A fiatalok közel felének van megtakarítása

bankjegy forint
Debrecen, 2016. január 4. A megújított húszezer és tízezer forintos bankjegy részlete. Magyarország ma is hivatalos fizetőeszközét, a forintot 70 évvel ezelőtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengőt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
A 19 és 29 év közötti fiatalok több mint 44 százaléka rendelkezik valamilyen megtakarítással - derült ki a K&H ifjúsági indexének felméréséből.
Vágólapra másolva!

A kutatás szerint a fiatalok megtakarítási viselkedése nagyon különböző: 27 százalékuk minden hónap elején félretesz egy meghatározott összeget. Minden ötödik fiatal a hónap végén megmaradt pénzt teszi félre, 31 százalék pedig csak alkalmanként takarít meg, amikor éppen úgy alakul, hogy marad pénze a hónap végén.

A maradék 22 százalék úgy nyilatkozott, hogy semmilyen módon nem takarít meg. A megtakarítások hiánya leginkább a munkanélküliekre (43 százalék) és a nyugati megyékben élőkre (31 százalék) volt jellemző, legkevésbé pedig a budapestiekre, itt csak 13 százalékuk nem tesz félre valamilyen összeget minden hónapban.

Az index szerint a legtöbben, a választ adók 51 százaléka a lakásvásárlást említette megtakarítási célként. A megkérdezettek 43 százaléka általános tartalékot képez.

A kutatás szerint a megtakarítások átlaga közel 400 ezer forint volt 2018 második negyedévében, az összeg az iskolai végzettség növekedésével együtt emelkedik. Az alacsonyabb iskolai végzettségűeknek átlagosan 270 ezer forint megtakarítása van, addig a magasabban képzett válaszadók átlagosan 1,7 millió forinttal rendelkeztek.