Visszafogja az OPEC a kitermelést

olaj, kőolaj, pumpa
ANDREWS, TX - JANUARY 20: An oil pumpjack works at dawn in the Permian Basin oil field on January 20, 2016 in the oil town of Andrews, Texas. Despite recent drops in the price of oil, many residents of Andrews, and similar towns across the Permian, are trying to take the long view and stay optimistic. The Dow Jones industrial average plunged 540 points on Wednesday after crude oil plummeted another 7% and crashed below $27 a barrel. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az OPEC és a szervezeten kívüli legnagyobb kitermelők az olajtermelés visszafogására készülnek, hogy megállítsák az energiahordozó árának utóbbi időszakban tapasztalt csökkenését – mondta Mohammed Hamad Al Rumhi ománi olajügyi miniszter.
Vágólapra másolva!

A miniszter Abu-Dzabiban nyilatkozott, ahol az úgynevezett OPEC+ csoport monitoring bizottsága vasárnap ült össze, hogy áttekintse a piaci helyzetet és a jövő évi kilátásokat.

Az OPEC-tagállamok szakminiszterei december 6-7-én találkoznak Bécsben

szokásos félévenkénti értekezletükön és folytatnak egyeztetést a korábban kötött kitermeléscsökkentési megállapodásban részt vevő szövetségeseikkel.

Illusztráció Forrás: AFP/Getty Images/Spencer Platt

Az OPEC+ csoport tagjai a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének tagállamai és a kartellen kívüli szövetségeseik, élükön Oroszországgal.

Vasárnap az ománi olajügyi miniszter kitérő választ adott arra az újságírói kérdésre, hogy a monitoring bizottság milyen mennyiségű, napi 500 ezer vagy 1 millió hordó termeléscsökkentést javasol a szakminiszterek decemberi ülésére.

A monitoring bizottsághoz közel álló források ugyanakkor a Reuters hírügynökségnek azt mondták, hogy az OPEC legnagyobb termelője, Szaúd-Arábia a termelés napi 1 millió hordós csökkentését szorgalmazza.

Illusztráció Forrás: AFP/Remy Gabalda

Megfigyelők nem tartják kizártnak, hogy a monitoring bizottság nem határoz meg konkrét termeléscsökkentési mennyiséget, hanem azt javasolja majd, hogy az OPEC+ tagjai a piaci folyamatok fényében bármikor változtathassanak a kitermelés szintjén 2019 januárjától.

Az OPEC és más intézményeknek az előrejelzése szerint jövőre a kőolaj világpiacát a kínálat túlsúlya jellemezheti, miközben a kereslet növekedése lassul.

Az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára az októberben elért négyéves csúcs óta csaknem 20 százalékkal csökkent a pénteki tőzsdezárásig, amikor is április óta először került 70 dollár alá.

A Brent ára azért csökkent, mert bővült a globális kínálat, miközben a gazdasági növekedés lassulása és a kereskedelmi viszályok éleződése miatt a befektetők a kereslet gyengülésétől tartanak.

Illusztráció Forrás: AFP/Cultura Creative/Cultura/Monty Rakusen

A kőolaj ára október elején még jelentősen nőtt

a befektetőknek arra az aggodalmára, hogy az Irán ellen újra életbe lépő amerikai büntetőintézkedések miatt jelentős olajmennyiség esik ki a globális kínálatból, ami a tartalékok leapadásához és egyes régiókban pedig akár hiányhoz vezethet.

Még életbe sem léptek az Iránnal szembeni amerikai szankciók, a legnagyobb olajtermelők, mint például Szaúd-Arábia, Oroszország és az Egyesült Államok felpörgették termelésüket, hogy ellensúlyozzák a kieső iráni kőolajat.

Csakhogy az iráni olajipart november 4-től sújtó szankciók a vártnál kevésbé lettek szigorúak, így például az Egyesült Államok hat hónap haladékot adott az iráni olaj legnagyobb vásárlóinak, így a kínálat kevésbé szűkült.

Mindez azt eredményezte, hogy komoly túlkínálat jelentkezett a piacon, és emiatt gyorsan csökkeni kezdett az olajár.