Így gondozzák a robotok a búzát

Wilma, farmer robot
Vágólapra másolva!
A Small Robot Company startup nemrég mutatta be Wilmát, az intelligens és önállóan működő robotot, amivel a növénytermesztést kívánják hatékonyabbá, és kemikáliáktól mentessé tenni – számolt be róla a Farminguk platform.
Vágólapra másolva!

A kelet-angliai gazdálkodási konferencián bemutatott Wilmát hat hónapig tesztelték. Ez a robot már képes megkülönböztetni a búzaszálakat a többi növénytől, vagy gyomtól és egyedileg kezelni.

Wilma Forrás: farminguk.com

A cég szerint az általuk fejlesztett robot sokkal hatékonyabb a traktoroknál, hiszen egyenként és azonnal képes kezelni a búzaszálakat, így akár a vegyszerek használatát is minimalizálni lehet (akár 95 százalékkal), ugyanakkor

növelhető a terméshozam,

miközben a búzatermesztés jövedelmezőbb tevékenységgé válik.

A Wilma által használt mesterséges intelligencia képes megfigyelni és gondozni a talajt, továbbá a robot által irányított kisebb robotok, vagyis Tom, Dick és Harry pedig a megfelelő módon táplálják, permetezik vagy gondozzák a növényeket.

– mondta Sam Watson Jones, a Small Robot Company társalapítója, aki maga is farmercsaládból származik.

Illusztráció Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A robot a Canonical által kifejlesztett szoftver alapján gyűjti be az adatokat, modellezi azokat, mielőtt dönt, valamint a kisebb robotok segítségével képes észrevenni minden felbukkanó búzaszálat, darázsfészket, vagy éppen férgeket.

– tette hozzá Jones.

A vállalat több farmerrel együttműködve dolgozik a Wilma hatékonyságának növelésén.