Ebben az országban 50 millió lakás áll üresen

Sanghaj, Putung, felhőkarcolók
Vágólapra másolva!
Kínában a lakások egyötöde üresen áll, ami 50 millió ingatlant jelent. Ez azt a kockázatot hordozza magában, hogy egy esetleges ingatlanpiaci visszaesés esetén a lakások tulajdonosai nagy mennyiségben akarnak majd szabadulni a lakásaiktól, azaz egyszerre rengeteg ingatlant öntenének a piacra. Az ingatlanpiaci lufi kipukkanása pedig megroppanthatja nemcsak a kínai gazdaságot, de akár az egész világgazdaságot is.
Vágólapra másolva!

A Bloomberg cikke felidézi, hogy Hszi Csin-ping kínai államfő intelmei, amelyek szerint a lakások alapvetően arra szolgálnak, hogy lakjanak bennük, jó ideje süket fülekre találnak, mert akik tehetik, spekulációs célból folyamatosan vásárolják az ingatlanokat. Így az országban jelenleg több tízmillió áll belőlük üresen.

A Gan Li, a kínai Southwestern University of Finance and Economics egyetem professzora által vezetett kutatócsoport hamarosan közzéteszi ezzel kapcsolatos friss tanulmányát, amely az eddig nyilvánosságra került információk szerint arról fog tanúskodni, hogy

Kínában a lakások 22 százaléka lakatlan.

Ez hatalmas kockázati tényezőt hordoz magában, mert a szakemberek legnagyobb félelme az, hogy ha megfordul az ingatlanpiac, akkor a spekulációs célból vásárolt lakások tulajdonosai egyik pillanatról a másikra az eladás mellett dönthetnek.

Ezzel pedig egyszerre nagy mennyiségű lakás kerülne piacra, ami hihetetlen nyomást idézne elő.

A spekuláció következtében az elmúlt időszakban elszálltak az ingatlanárak az országban, ami azzal is jár, hogy sokan azok közül, akiknek valóban szükségük lenne rá – például az első lakást vásárló fiatalok –, nem tudnak otthont venni maguknak.

Milliók szorulnak ki ily módon az ingatlanpiacról, növelve ezzel a társadalmi egyenlőtlenségeket.

Sanghaj felhőkarcolói Forrás: AFP

Ezek a kockázatok arra sarkallják a kínai politikai és gazdasági döntéshozókat, hogy próbálják letörni a spekulációs célú lakásvásárlásokat, ami kulcsfontosságú lehet a pénzügyi és a társadalmi stabilitás megőrzésének szempontjából. Ennek érdekében meg akarják például adóztatni a kihasználatlanul álló ingatlanokat. Ám nem biztos, hogy megoldást jelent a problémára, mert egyes szakértők szerint az adófizetés sok esetben kikerülhető.

A világ egyetlen más országában sem olyan magas az üresen álló ingatlanok száma, mint Kínában.

Ez egyébként már régi problémája az országnak, hiszen egy 2013-ban készült felmérés szerint már akkor 49 millió lakás állt kihasználatlanul.

Részben a hétvégi pihenőingatlanok, részben a más városokban dolgozók otthonai állnak üresen, de a túlnyomó hányadot a spekulációs célból megvásárolt lakóingatlanok teszik ki.

Sokan két lakással is rendelkeznek az országban, de az elmúlt években különösen azok száma emelkedett, akik már a harmadik lakást vásárolták maguknak.