Zuckerberg és Facebook: a legmegbízhatatlanabb nevek a tech világában

Zuckerberg, Facebook
Facebook CEO Mark Zuckerberg arrives to attend a meeting with the French president at the Elysee Palace in Paris on May 23, 2018. - Fresh from saying "sorry" to European lawmakers, Facebook CEO Mark Zuckerberg holds talks with the president on May 22 where he will face renewed pressure over his company's tax policies. (Photo by ludovic MARIN / AFP)
Vágólapra másolva!
Egy friss tanulmányból kiderült, hogy az internetezők szerint a Facebook a legmegbízhatatlanabb tech vállalat, ha a felhasználók adatainak védelméről van szó.
Vágólapra másolva!

A Fortune kutatása azt vizsgálta, hogy a sorozatos adatszivárgási botrányok árnyékában mennyire bíznak a felhasználok a tech vállalatokban. Kiderült, hogy csupán az amerikaiak 22 százaléka bízná rá a Facebookra személyes információit, így ők végeztek a megbízhatósági lista legalján.

Ezzel szemben az Amazon (49 százalék), a Google (41 százalék), a Microsoft (40 százalék) és az Apple (39 százalék) is sokkal jobban tejesített.

A Furtune kutatás arra is rámutat, hogy a válaszadók más területeken is az utolsó helyre sorolták a Facebookot, köztük: vezetőség, etikusság, bizalom és a vállalatról kialakult összkép.

illusztráció Forrás: AFP/Josh Edelson

A Facebookkal szemben tanúsított bizalmatlanság egészen áprilisig vezethető vissza, amikor összesen 87 millió felhasználó adataival éltek vissza a Cambridge Analytica botrányban. Ezt követően pedig szeptemberben 30 millió felhasználó volt érintette egy újabb adatszivárgásban, ahol az áldozatok mobiltelefonszámát és emailcímét szerezték meg a hackerek.

Mindemellett a 2016-os amerikai választási kampány során sem tudták megállítani a hamis hírek terjedését az oldalon, sokak szerint pedig ezzel befolyásolták a választások végeredményét.

Tovább nehezíti a Facebook helyzetét az is, hogy az Egyesült Államokban és Kanadában idén először nem nőtt a felhasználók száma. Azt viszont nehéz megmondani, hogy ez mennyiben írható a sorozatos botrányok számlájára.

Ezen történések hatására a Facebook részvények óriásit estek, és elérték az utóbbi 19 hónap mélypontját.

Annak érdekében, hogy pontosabb képet kapjunk arról, hogy az emberek hogyan ítélik meg a Facebookot, a Fortune a Harris Pollt bízta meg, hogy készítsék el saját felmérésüket, amelyben a Microsoft, az Amazon, az Apple és a Google is helyet kapott.

Mark Zuckerberg Forrás: AFP/Ludovic Marin

A felmérésből többek között az derült ki, hogy a megkérdezettek mintegy felénél az utóbbi hat hónapban negatív kép alakult ki a Facebookról. Ezzel szemben az Amazon 39 százalékos javulást ért el, de a kutatásban szereplő többi cég is javítani tudta pozícióját.

A válaszadók emellett Zuckerberg vezetői képességében sem hisznek,

mert csak 59 százalékuk mondta azt, hogy bízik a Facebook alapítójában. Ez az arány Jeff Bezosnál (Amazon) 77 százalék, Tim Cooknál (Apple) 72 százalék, Satya Nadellanál (Microsoft) 71 százalék és Sundar Pichainál 69 százalék.