Kitilthatják az amerikai nagybankot Malajziából

Goldman Sachs
NEW YORK, NY - APRIL 15: The Goldman Sachs building is seen in lower Manhattan on April 15, 2016 in New York City. The New York-based investment bank is slashing costs with plans to cut upwards of $1 billion. As global markets continue to be rattled by the fall in energy prices and the easing of the Chinese economy, JPMorgan Chase, Bank of America and Wells Fargo announced on Thursday that their profits fell in the first quarter. At JPMorgan revenue fell 13 percent from a year earlier. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Kitilthatják Malajziából az amerikai nagybank, a Goldman Sachs képviseletét, mert segítettek egy befektetési alapnak, amely dollár milliárdokat pumpált ki az ázsiai országból. Emellett több száz millió dollárt követelnek vissza az óriásbanktól.
Vágólapra másolva!

Az illetékes hatóságok vizsgálják a Goldman Sachs tevékenységét egy legalább hat országra kiterjedő pénzmosási és korrupciós ügyben. A Reuters felidézi, hogy az amerikai befektetési bank a maláj állami befektetési alap, az 1 MDB kötvénykibocsátási akcióiban működött közre, amelyek során 2012-ben és 2013-ban 6,5 milliárd dollárnyi forrás összegyűjtésében segédkeztek az alap számára.

Később pénzmosás és korrupció miatt több milliárd dollár tűnt el az alapból.

Az ügyből hatalmas botrány keveredett, és később elsősorban ebbe a botrányba bukott bele az ország miniszterelnöke, Nadzsib Razak. A csalássorozat központi figurája az akkori pénzügyminiszter volt, akit az ellene lefolytatott vádhatósági eljárásban a bíróság ebben a hónapban bűnösnek talált.

A Goldman Sachs központja New Yorkban Forrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

Rátérve a Goldman szerepére:

a maláj hatóságok szerint a befektetési bank túlzottan sokat kért a kötvénykibocsátások során az együttműködésért, ugyanis a bevettnek számító, 1-2 százalékos díj helyett 600 millió dollárt zsebelt be a tranzakciók után.

Ráadásul ezekért a forrásokért a piacinál 100 bázisponttal magasabb kamatokat kellett fizetnie Malajziának. Az ázsiai ország miniszterelnöke bejelentette, hogy a Goldman Sachs által felszámított közreműködési díjak mellett most a kamatkülönbözetet is visszakövetelik. Emellett akár ki is tilthatják a nagybankot az országból.