Az eddiginél több fővárosi vállalkozás mentesül az iparűzési adó alól

kisvállalkozás vállalkozás üzlet workshop megbeszélés
29907919 - young man at phone at office
Vágólapra másolva!
A városvezetés javaslatára kiterjesztik a helyi iparűzési adó alóli mentességgel érintett vállalkozások körét. A Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése nyomán a mentességnek az adóalap által meghatározott határát az eddigi 1 millióról 1,5 millió forintra emelik.
Vágólapra másolva!

A testület 26 igen szavazattal 1 tartózkodás mellett támogatta a mentesség kiterjesztését.

A helyi iparűzési adómentesség a fővárosban jelenleg azt a vállalkozót illeti meg, akinek a helyi adókról szóló törvény előírásai szerint számított adóalapja az 1 millió forintot nem haladja meg.

A döntés értelmében 2019. január elsejétől az kap mentességet, akinek az említett adóalapja nem haladja meg a 1,5 millió forintot.

Illusztráció Forrás: Origo

A háziorvos, védőnő vállalkozások adómentessége nem változik.

Az elfogadott javaslatban kiemelték: a megalkotandó új szabályozás adómentességet bővít, kedvezőbb helyzetbe hozva a kisvállalkozásokat.

Az előterjesztéshez készült hatásvizsgálat szerint a fizetési kötelezettség alól a jelenlegi mintegy 27 400 adózó helyett várhatóan több mint 46 ezer mentesül, ugyanakkor a fővárosban összességében ez hozzávetőleg 300 millió forint kiesést generál, ami a fővárosi önkormányzat költségvetésében mintegy 160 millió forintot jelent.