Újra nekimentek a Coca-Cola karácsonyi kamionjainak

Coca-Cola Christmas Truck Tour Of Australia Launch
SYDNEY, AUSTRALIA - NOVEMBER 12: The Coca-Cola truck crosses the Harbour Bridge during the launch of the inaugural Coca-Cola Christmas Truck Tour of Australia on November 12, 2017 in Sydney, Australia. Synonymous with the start of the festive season, the Coke Christmas Truck Tour will now be celebrated in Outback and regional communities across the country. Coca-Cola has partnered with The Salvation Army to visit towns and bring festive cheer from Sydney to Far North QLD and back again in the lead up to Christmas. The tour will then culminate at the Woolworths Carols in the Domain, one of the nation's most loved Christmas events. (Photo by James D. Morgan/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Elindultak az üdítőipari óriás hagyományos karácsonyi promóciós kamionjai az Egyesült Királyságban. Ennek kapcsán ismét sokan nemtetszésüket fejezték ki, és arra szólították fel a Coca-Colát: ne osztogasson cukrozott üdítőket a statisztikák szerint elhízott és rossz fogazatú brit gyerekeknek.
Vágólapra másolva!

A cég 1995-ben indította el először országjáró kamionjait, melyek a karácsony közeledtével, számos településen megállva, ingyenes üdítőket kínálnak a helyieknek.

Ahogy az Origo tavaly megírta, az utóbbi években egyre nagyobb a tiltakozás a promóció ellen. Több helyi önkormányzat dönt úgy idén is, hogy egyszerűen nem ad ki területfoglalási engedélyt a hosszabb-rövidebb időre leparkoló járműveknek. A kamionok ellen kampányolók pedig arra kérik a magánterületek tulajdonosait is - például városi plázák üzemeltetőit, amelyek jellemző állomásai a túrának -, hogy szintén mondjanak nemet a Coca-Colának.

Elindult a cég idei karácsonyi promóciós túrája a briteknél, ez sokaknak nem tetszik Forrás: Getty Images/2017 James D. Morgan/James D. Morgan

A Public Health England nevű brit kormányügynökség, tavaly és idén is közleményben hívta fel a települések figyelmét arra, hogy a karácsony közeledtével megszaporodhatnak az olyan marketingtevékenységek, melyek cukros termékeket kínálnak a fogyasztóknak.

Ez megnöveli az elhízás és a fogproblémák kialakulásának kockázatát.

Úgy tűnik, mindez megteszi hatását. A Coca-Cola ugyan már elindította két kamionját az idei túrára, de annak a tavalyi 38-cal szemben csak 24 állomása lesz. A túra Londonban ér véget. Idén olyan nagyvárosok is kimaradnak a promócióból, mint Liverpool - írja a The Guardian.

Idén 83 szervezet képviselője írta alá azt a levelet, amiben azt kérik a Coca-Colától, karácsonyi kamionjairól ne osztogasson cukortartalmú italokat, különösen ne a gyerekeknek.

A cég 150 milliliteres kiszerelésben kínál ingyenes Coca-Cola, Zero Sugar és Diet Coke termékeket a járműveket felkeresőknek.

A vállalat, ahogy a megelőző években, úgy idén is azzal védekezett, a promóció ellen kampányolók aggályai túlzóak. Közölték, kamionjaik továbbra is rendkívül népszerűek a lakosság körében. Az évek során több száz állomásra jutottak el, és nagyjából 1 millió kilométernek megfelelő távolságot tettek meg.

A cég egyik kamionja tavaly Sydney-ben Forrás: Getty Images/2017 James D. Morgan/James D. Morgan

Jon Woods, a cég angliai és írországi részlegének vezetője azt is közölte,

az ingyenes termékminták készletei a kamionokon idén 90 százalékban cukormentes változatokból állnak.

12 éven aluli gyerekeknek pedig kizárólag csak szülői beleegyezés esetén adnak ki a járművekről bármilyen változatot is - tette hozzá.