Januártól egyszerűbb lesz a céges autóknál az áfa levonása

bank Magyar Kereskedelmi Bank MKB székház
Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés által elfogadott legújabb adócsomagnak köszönhetően 2019. január 1-én több olyan kedvező változás lép életbe, amelyek jelentősen megkönnyíthetik a vállalkozások mindennapjait. A törvénymódosítás tartalmazza a céges autóhasználattal összefüggő útnyilvántartásokra vonatkozó rendelkezések változását is.
Vágólapra másolva!

A jövő évtől kezdődően a céges autóhasználatot elsődlegesen igazoló útnyilvántartás kiváltható lesz a feltételezett 50 százalékos magánhasználattal. Ennek eredményeként a vélelmezett 50 százalékosos céges használat arányában a nyílt végű pénzügyi lízingkonstrukcióban finanszírozott személyautók lízingdíjait terhelő ÁFA fele is levonhatóvá válik, immáron útnyilvántartás vezetése nélkül is.

Mindez azért rendkívüli fontosságú, mert Magyarországon a vállalati ügyfelek között, évek óta a nyílt végű pénzügyi lízing az egyik legnépszerűbb autófinanszírozási konstrukció.

A nyílt végű pénzügyi lízing biztosítja az ÁFA levonásának lehetőségét és ezen túlmenően további jelentős előnye, hogy a futamidő végén az ügyfelek döntésétől függ, hogy az autót megvásárolják vagy visszaadják a lízingcégnek.

Illusztráció Forrás: Origo

„Az adótörvény januártól hatályba lépő változásának köszönhetően a könnyen megvalósítható ÁFA levonási lehetőség miatt, a céges személygépkocsi beszerzések többsége a nyílt végű pénzügyi lízingkonstrukcióban lesz a leggazdaságosabb. Mivel az autó a futamidő végén – a maradványérték megfizetésével – egyszerűen a lízingbevevő tulajdonába kerülhet, ez azt eredményezi, hogy

Biztos vagyok benne, hogy törvényváltozás eredményeként gyorsuló ütemben, tovább erősödik az igény a nyílt végű pénzügyi lízing keretében történő finanszírozásra. Az MKB-Euroleasing, a piacvezető autófinanszírozók egyikeként, felkészülten várja az ügyfeleket akár fix kamatozás mellett is igénybe vehető, nyílt végű pénzügyi lízing konstrukcióival is" – fejtette ki Vály Judit, az MKB-Euroleasing vezérigazgatója.