Kétszámjegyű árbevétel-növekedés a magyar járműgyártónál

embléma felirat FOTÓ ÁLTALÁNOS logó SZIMBÓLUM
Budapest, 2016. április 14. Rába felirat egy magyar fejlesztésű tűzoltóautón a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság székháza előtt, ahol tíz Rába márkajelzésű fecskendős kocsit és öt Iveco emelőkosaras autót vett át 11 megyei katasztrófavédelmi igazgatóság 2016. április 14-én. A magyar fejlesztésű Heros Aquadux-X 4000 típusú, Renault motorral működő autók alvázát a Rába, felépítményét a Belügyminisztérium tulajdonában lévé BM Heros Zrt. készítette. MTI Fotó: Lakatos Péter
Vágólapra másolva!
A Rába Járműipari Holding Nyrt. konszolidált árbevétele az első kilenc hónapban 12,5 százalékkal, a harmadik negyedévben 11 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - áll a társaság gyorsjelentésében, amelyet a BÉT honlapján publikált.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi pénzügyi és számviteli szabályok (IFRS) szerint készült kimutatás alapján a cégcsoport árbevétele januártól szeptember végéig 34,69 milliárd, a harmadik negyedévben 10,21 milliárd forint volt. Az első háromnegyedéves, 2,62 milliárdos EBITDA 2,7 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, a harmadik negyedév 563 milliós értéke pedig gyakorlatilag megegyezik az egy évvel korábbival.

Az év első kilenc hónapjára kimutatott 7,37 milliárdos bruttó eredmény 11,5 százalékkal, a harmadik negyedéves 2,03 milliárd pedig 18,2 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

A januártól szeptember végéig elkönyvelt 1,09 milliárdos üzemi eredmény fél százalékkal magasabb a tavalyinál, a harmadik negyedév 51 milliója viszont 45 százalékos romlást jelez.
Az első háromnegyedév nettó pénzügyi eredménye negatív lett: a korábbi 94 millió forintos mínusz 140 millióra emelkedett, míg a harmadik negyedévé mínusz 49 millióból plusz 14 millióba fordult.
A Rába árbevételére kedvező hatást gyakorolt az év első háromnegyed évében a fontos piacain tapasztalható keresleti aktivitás.

A kulcsszegmensnek számító Európában, de ugyanígy Észak-Amerikában is jelentősen bővült a nehéz tehergépjárművek piaca, élénkült a globális mezőgazdasági járműpiac, valamint az orosz szegmensek is jól teljesítettek.

Forrás: MTI/Lakatos Péter

A közleményben hangsúlyozzák: a vállalat készpénztermelési hatékonyságára jellemző, hogy az árbevételhez mért hatékonysági szintjét sikerült az iparági átlag közelében tartania a jelentősen megugró alapanyagárak ellenére.

A nyereséges és hatékony működés eredményeként az előző év azonos időszakához képest 6,1 százalékkal növekedett a saját tőke mértéke.

- idézi a cég közleménye Pintér Istvánt, a Rába Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatóját.