Aprópénzért adták el a legendás terminált a világ egyik legdrágább városában

Grand Central Terminal, New York
The southern and western facades of Grand Central Terminal train station in New York, USA, 26 July 2017. The station is located in a sea of skyscrapers. A new high-rise construction directly adjacent to the historical station now threatens to completely eclipse the building. Enthusiasts are fighting to protect the station from development. Photo: Johannes Schmitt-Tegge/dpa
Vágólapra másolva!
New York városának közlekedési hatósága megvásárolta a legendás Grand Central Terminal-t. A metropolisz ikonikus épülete a város egyik jelképe, nemcsak közlekedési csomópont, hanem kedvelt találkozóhely, számos népszerű üzlettel.
Vágólapra másolva!

A Bloomberg közlése szerint, a tranzakció értéke 35 millió dollár. A városi közlekedési szerv a metróvonalak üzemeltetésében érdekelt holdingcsoporttól vette át az épületet.

A Grand Central Terminal New York városának egyik leglátogatottabb épülete Forrás: AFP/Yorick Jansens

A Grand Central 1913-ban nyílt meg, és naponta 750 ezer látogatót vonz, így a Times Square után New York leglátogatottabb helyszíne. A terminált az 1970-es években várostörténeti jelentőségűnek nyilvánították.

Az összeg mindenképpen figyelemre méltó egy olyan városban, amely a világ egyik legdrágább ingatlanpiacával rendelkezik. 39 millió dollárért egy nyolcszobás elitlakáshoz lehet jutni az Upper East Side-on, így a település egyik jelképes értékkel bíró épületéért kifizetett vételár egyáltalán nem tűnik nagy összegnek.

Manhattanben jelenleg 46 lakóingatlannak van 35 millió dollárt elérő vagy meghaladó értékesítési ára.

Tovább árnyalja a képet, hogy a Grand Central szomszédságában területen 3 milliárd dollárért húztak fel új irodaépületet.

Az épület déli és nyugati oldala Forrás: AFP/Johannes Schmitt-Tegge

A városi hatóság közölte: a vételár alapjául egy, az 1990-es években megkötött, évszázados hosszúságú speciális bérleti szerződés egyik kitétele szolgált, ami lehetőséget adott a városnak az épület visszavásárlására. A hivatalnál azt is közölték, céljük, hogy az állagmegóvás mellett, üzleti szempontból is rentábilisan menedzseljék az épületet a jövőben.