Magyarország vonzó környezetet kínál a befektetőknek

Vágólapra másolva!
Magyarország kiszámítható és stabil gazdaságpolitikát követ, így vonzó befektetési környezetet kínál a tőkének - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken Budapesten, a Groupama Biztosító nemzetközi konferenciáján tartott előadásában.
Vágólapra másolva!

A miniszter kiemelte: a magyar gazdaságpolitika jelentős köztehercsökkenést tesz lehetővé, ami együtt jár a tőkebefektetések vonzásával, valamint a munkavállalók számára fontos bérfelzárkóztatással.

A pénzügyminiszter jelentős döntésnek nevezte, hogy

Magyarország a rendelkezésre álló uniós források nagy részét gazdaságfejlesztésre fordítja.

A magyar gazdaság növekedése megadja a lakosságnak és az itt működő vállalatoknak a lehetőséget, hogy felzárkózási pályát követhessenek, az elmúlt évek gazdaságpolitikai intézkedései megalapozták a gazdasági növekedés fennmaradását - mondta Varga Mihály.

A pénzügyminiszter a célok között említette, hogy Magyarország az Európai Unió átlagos, egy főre jutó vásárlóerő-paritáson számított színvonalát elérje, illetve meg is haladja, amihez véleménye szerint a gazdasági növekedés megteremtette az esélyt.
Felidézte, hogy az idei harmadik negyedévben

5 százalékkal bővült a magyar gazdaság teljesítménye.

Erre szükség is van a komoly hazai fejlesztési tervek megvalósításához - hangsúlyozta.
Jelezte ugyanakkor azt is, hogy Magyarország nem tud elszakadni legfontosabb piacai növekedési fázisaitól, a magyar export 75 százaléka az Európai Unióba irányul,

a legfontosabb partnerek közé tartozik Németország, Ausztria, Franciaország és az Egyesült Királyság.

A pénzügyminiszter elmondta, hogy az állami mellett a magánszektor beruházásai is megélénkültek, és Magyarország arra törekszik, hogy 20 százalék fölötti beruházási rátát tudjon elérni a következő években.

Felhívta a figyelmet arra, hogy érdemes beruházni egy növekvő gazdaságban, ahol jobbak a profitkilátások.

Varga Mihály kitért arra, hogy sokan emlegetik a következő gazdasági válság közeledését. A miniszter szerint a banki mérlegek ma sokkal letisztultabbak, az új szabályok biztonságosabbá teszik a banki működést,

pénzügyi oldalról kevésbé látszik válság, ugyanakkor új típusú, főleg kereskedelmi összeütközések vannak a világgazdaságban,

amelyek hatásaival Európában, illetve Magyarországon is számolni kell.

A pénzügyminiszter emlékeztetett, hogy jelentősen javult Magyarország külső megítélése, a hitelminősítők sorra egyre kedvezőbb minősítést adnak. Fontos szempontnak nevezte a piaci szereplők bizalmát, amit meglátása szerint jeleznek a sikeres magyar állampapír aukciók és kötvényértékesítések is.

Varga Mihály elmondta, hogy a szeptemberi 3,8 százalékos éves fogyasztóiár-emelkedés kissé meghaladta a várakozásokat, az infláció újra megjelenik, de ez a monetáris politika lehetőségeit nem változtatta meg jelentősen.

- fogalmazott.

A foglalkoztatást említve kiemelte, hogy

a munkanélküliség 3,6 százalékos Magyarországon, míg 2010-ben 12 százalékos volt, és az akkori 3,7 millió után most csaknem 4,5 millióan dolgoznak.

Új kihívásként értékelte a néhány ágazatban megjelent munkaerőhiányt, ugyanakkor elmondta,

van még tartalék a munkanélküliek átképzésében,

a nők és az idősebb generáció foglalkoztatásában, illetve a közfoglalkoztatottak munkaerőpiacra segítésében.

A miniszter az adókról szólva kitért arra: Magyarországon a közösségi szükségletek ellátását az állam döntően a fogyasztási típusú adókból finanszírozza, a jövedelemhez, illetve a munkához kapcsolódó adók, járulékok mértékét ugyanakkor csökkenti a kormányzat. Hozzátette,

a társasági adó Magyarországon a legalacsonyabb, 9 százalékos az adómérték.

Varga Mihály arra is felhívta a figyelmet előadásában, hogy a magyar államháztartás hiányát sikerült jelentősen csökkenteni, az uniós elvárásoknak megfelelően 3 százalék alatt van. A kormányzat célja az, hogy az államháztartás teljesen egyensúlyba kerüljön - közölte.