Jogosulatlan széfszolgáltatót tiltott el az MNB

MNB, Magyar Nemzeti Bank
Budapest, 2015. április 16. A Magyar Nemzeti Bank központi, Alpár Ignác-tervezte műemlék épületének keleti homlokzata, a főváros V. kerületében, a Hold utcában. MTVA/Bizományosi: Balaton József *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedély nélküli széfszolgáltatás miatt 6 millió forint bírságot szabott ki az ABB-Allrisk Biztonság és Biztosítás Zrt.-vel szemben. Továbbá megtiltotta, hogy engedély nélkül pénzügyi tevékenységet végezzen. A jegybank az elmúlt egy évben összességében bő 200 millió forint bírságot rótt ki három társaságra jogosulatlan széfszolgáltatási tevékenység miatt, s ugyanezen jogsértés gyanújával jelenleg is több piacfelügyeleti vizsgálatot folytat - jelzi közleményéban a jegybank.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból indított piacfelügyeleti eljárás keretében vizsgálta, hogy a budapesti ABB-Allrisk Biztonság és Biztosítás Zrt. (ABB-Allrisk), végzett-e üzletszerűen az MNB engedélye nélkül pénzügyi szolgáltatási tevékenységet.

Már a piacfelügyeleti eljárás során

az ügyfelek védelme érdekében az MNB ideiglenes intézkedésként megtiltotta, hogy az ABB-Allrisk a jegybank engedélyéhez illetve bejelentéshez kötött tevékenységet folytasson.

Ehhez kapcsolódóan figyelmeztetést is kiadott honlapján, jelezve, hogy a társaságnak nincs pénzügyi szolgáltatás nyújtására jogosító engedélye/bejelentése.

Az MNB most lezárult vizsgálata megállapította: az ABB-Allrisk

üzletszerűen, több éven át az általa őriztetett üzlethelyiségben – írásban kötött megállapodások alapján, díjfizetés fejében – széfeket bocsátott ügyfelei rendelkezésére.

A trezorok bérlői vagyontárgyaikat maguk helyezhették el és vehették ki azokból. Az ABB-Allrisk szolgáltatását az ügyfelek számára megtévesztő módon, „Trezorbank" márkanévvel hirdette rádiókban, így a társasággal bármely személy üzleti kapcsolatba kerülhetett.

Jogosulatlan széfszolgáltató ellen intézkedett az MNB Forrás: MTI/Balaton József

Mindezek nyomán az MNB határozatában az ABB-Allrisk társaságot 6 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte, továbbá

véglegesen megtiltotta, hogy jogosulatlan széfszolgáltatási tevékenységet végezzen.

A bírságösszeg kapcsán a jegybank súlyosító körülményként értékelte, hogy az ABB-Allrisk magatartásával akadályozta az MNB vizsgálatának lefolytatását, a jogsértő tevékenységét huzamosabb ideig végezte és azt – megtévesztő márkanevet használva – széles körben hirdette.

A jegybank az ügy kapcsán feljelentést tett az illetékes nyomozó hatóságnál, illetve törvényességi felügyeleti eljárást is kezdeményezett a cégbíróságon.

Az MNB az ABB-Allrisk egyik, a helyszíni ellenőrzés során a piacfelügyeleti eljárás akadályozására, a valós tényállás feltárásának meghiúsítására irányuló magatartást tanúsító alkalmazottját 200 ezer forint eljárási bírsággal sújtotta.

Illusztráció Forrás: Pixabay

Mint emlékezetes, az MNB 2017. december 13-án tájékoztatta a nyilvánosságot arról, hogy határozatokat hozott és összesen közel 200 millió forint bírságot szabott ki a fővárosi Széfbank Kft. és a "Hársfa Gold" Szolgáltató Kft. társaságokkal szemben engedély nélküli széfszolgáltatás miatt. Az ilyen jellegű jogosulatlan tevékenység során azért sérülhet (akár súlyos mértékben) az ügyfelek érdeke, mert az engedély nélküli pénzügyi szolgáltatóknál hiányozhatnak a tevékenységhez szükséges megfelelő személyi, tárgyi, informatikai, tőke és likviditási feltételek, illetve azok megléte nem ellenőrizhető.