Mutatjuk, melyik teáért bolondul most meg a fél világ

2018.11.19. 20:49

Bár az amerikaiak 2016-ban összesen 13,6 milliárd dollárt költöttek kávéra, miközben mintegy 33 ezer kávéház található az országban, a tea mégis egyre népszerűbb a fogyasztók körében. A nagykereskedelmi teaértékesítés 2018-ban elérte a 1,84 milliárd dollárt, és a Statista elemzése szerint jövőre 2,4 százalékkal fog emelkedni. Az egyik teafajta azonban különösen kedvelt.

A teaeladások egyik leggyorsabban növekvő szegmense a matcha tea, ami a zöld tea egyik fajtája, és amit porrá őrölve már süteményben, fagylaltban, de még kávéban is lehet fogyasztani. A matcha tea iránti kereslet értéke 2025-re várhatóan 7,6 százalékkal, 4 milliárd dollárra fog növekedni világszinten.

Matchatea-porForrás: AFP/Phanie/Garo

A jótékony egészségügyi hatásairól és kissé földes ízéről ismert matcha már régóta népszerű japán ital, most már a kávé kedvelőinek is elérhetővé válik.

Először senki sem akarta eladni, mert azt hitték, sok időbe telik elkészíteni – nyilatkozta a MoneyIshnek Hannah Habes, aki a 2015-ben alapított New York-i székhelyű Matchaful nevű cég tulajdonosa.

IllusztrációForrás: AFP/Mint Images

Hozzátette, hogy a Ground Soho kávéház volt az első üzlet, ami árulta a különleges kávét, ám hamar nagy sikere lett a vásárlók körében, olyannyira, hogy már az amerikai Starbucks kávéházakban is kapható.

Annak ellenére, hogy a matchatermékek nem olcsók, az amerikaiak megszállottan vásárolják a termékeket – van, akit az egészséges életmód hajt, míg mások szeretik a különleges ízét. Egy negyven grammos csomag matchatea-por akár 46 dollárba (13 ezer forint) is kerülhet. Ugyanakkor a MatchaBar hat dollárért (1700 forint) árulja a Maple Matcha Latte nevű zöld teás kávéját. Úgy tűnik azonban, ezek a költségek sem tántorítják el a vásárlókat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK