A vesét károsíthatja egy gyerektálka

Bambusz Kina Csdöcsiang
This picture taken on April 12, 2017 shows a pair of scissors and dried bamboo shoots in a drying factory in Taihuyuan near the city of Lin'an, Zhejiang Province. Lin'an is in a area of eastern Zhejiang province whose rich bamboo forests are estimated to supply up to two-thirds of China's bamboo shoots, plus a range of other products derived from the fast-growing plant that are produced both for domestic and overseas markets. / AFP PHOTO / Johannes EISELE
Vágólapra másolva!
Gyermekeknek szánt tálkát vontak ki a forgalomból, mert melamin kioldódást mért a Magyarországon is kapható kínai bambusz tálkából a német hatóság - közölte honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
Vágólapra másolva!

A jelentés szerint a német nagykereskedő elrendelte a termék piacról történő kivonását és visszahívását.

A termék azonosító adatai:

A termék neve:

Nüby bambuszból és kukoricából készült tálka (Nüby Teller, Made from Bamboo & Maize, Eco-Friendly)

Származási ország: Kína

Forgalmazó: Müller Drogéria Magyarország Bt.

EAN kód: 048526055005

RASFF referenciaszám: 2018.3350

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Johannes Eisele

A vonatkozó jogszabályok értelmében az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak nem változtathatják meg az élelmiszer összetételét vagy érzékszervi tulajdonságait. Mivel a termékből hő hatására melamin oldódik ki, ezért

a Nébih kéri a vásárlókat, hogy aki rendelkezik háztartásában a fenti azonosítókkal ellátott tálkával, ne használja azt!

A melaminról:

A melamin nitrogéntartalmú, heterociklusos, aromás szerves vegyület. Elsősorban a műanyagiparban alkalmazzák formaldehidgyanták készítésére, de ciromazin származékát rovarölő szerként is felhasználják. A melamin tartalmú edényekből, konyhai eszközökből hő hatására melamin oldódhat ki, amely vesekárosodást idézhet elő.