Katasztrófához közelít Kína?

Hanoi, 2018. február 12. Vásárlók a közelgő kínai holdújév ünnepén használatos díszeket árusító üzletben, Hanoiban 2018. február 12-én. A kínai holdnaptár szerint február 16-án köszönt be az új év, amely az állatövek szerint jelölt 12 esztendő közül a kutya éve lesz. (MTI/EPA/Luong Thai Linh)
Vágólapra másolva!
A kínai fogyasztók költési kedve már nem a régi. Annak ellenére, hogy az általános kínai állampolgár pénzügyei rendben vannak, rengetegen tartalékolnak, ugyanis a jövőt elég bizonytalannak találják – állapítja meg a McKinsey tanácsadó cég átfogó tanulmánya.
Vágólapra másolva!

Egyfajta bizonytalanság hatja át a kínai társadalmat. Tartanak attól, hogy a múltban megfigyelt jó gazdasági teljesítményre nem biztos, hogy képes lesz a jövőben is az ország. A példa kedvéért: bár van pénze a kínai embereknek autóra, de inkább kivárnak. Az Equilor Befektetési Zrt. által közzétett tanulmány megállapítja, hogy

Kínát jelenleg nyomasztják a kereskedelmi feszültségek, a beruházások csökkenése. Ha azonban a fogyasztás is visszaesne, annak már katasztrofális következményei lennének.

A fogyasztás felelős Kína GDP-jének több mint kétharmadáért. Az autóértékesítések például 11,5 százalékkal estek vissza éves alapon.

Vásárlók egy, a kínai holdújév ünnepén használatos díszeket árusító üzletben Forrás: MTI/EPA/Luong Thai Linh


A kínai háztartások hatalmas hiteleken ülnek, átlagosan az éves jövedelmük több mint 100 százalékát teszi ki a hitelállomány – ez az arány még az USA-ban is kisebb.

Azonban ennek ellenére a kínai kiskereskedelmi értékesítés 8,6 százalékkal nőtt éves alapon, míg az USA-ban 4,6 százalékponttal.

Kína mindent megtesz a növekedés fenntartása érdekében.

Gazdasági ösztönzőket alkalmaz, támasztja a részvénypiacot, könnyíti a vállalatok hitelhez jutási feltételeit. A nagy kérdés, hogy sikerül-e a kínai vezetésnek a lassulást megállítania?