Így lesz a kockaóriásból a fenntarthatóság éllovasa

népszerű márkák galéria, lego
--FILE--View of a Lego store in Shanghai, China, 2 November 2017. Lego A/S, Europe's biggest toymaker, said it won its first copyright court case in China. The China Shantou Intermediate People's Court has ruled that products under the name Bela, sold by two Chinese companies, infringed upon Lego's copyrights, the building block maker said in a statement Thursday. The ruling was made in September, but the appeal window only ended last month, Lego said. The Danish company, which has doubled in size over the past five years, is known for its aggressive use of courts to protects its multi-colored building blocks. In July, the Beijing Higher Court passed a ruling that recognizes the Lego logo and the name in Chinese as 'well-known' trademarks in China.
Vágólapra másolva!
Egyre több nagyvállalat jelenti be elköteleződését, illetve konkrét, a fenntarthatóságot előmozdító, saját cselekvési programját. Így tett a világ egyik legsikeresebb játékgyártója, a Lego is. A vállalat azonban nem most helyezte középpontba a fenntartható fejlődést: 2003-ban az első olyan vállalat volt, amely aláírta az ENSZ Globális Megállapodást. 2006-ban pedig kiadta első fenntarthatósági jelentését a környezetvédelemmel összefüggésben. A jövőtudatos vállalattá alakulásról Tim Brooks, a dán vállalat globális fenntarthatósági igazgatója beszélt az Origónak.
Vágólapra másolva!

Növényi alapú műanyag lehet a Lego építőkockák alapanyaga a jövőben - írta nemrégiben az Origo. Oldalunkon arról is beszámoltunk, hogy a vállalat belép azon globális cégek sorába, akik a működésükhöz szükséges energiát kizárólag megújuló forrásokból nyernék.

Ez egyébként 2017-re meg is valósult. A Kirkbi (a csoport anyavállalata) olyan jó döntésekkel fektetett be a szélerőművekbe, hogy

a cég a termékgyártás során felhasznált energiát 100 százalékban megújuló energiatermeléssel egyenlítette ki.

A közvetlen megújuló energiára váltás mellett a következő célok, hogy 2025-ig a termékcsomagolásnál, 2030-ig pedig a termékgyártásnál is megvalósuljon a megújuló alapanyagokra való átállás.

- mondta az Origónak Tim Brooks arra a kérdésre, hogy mit jelent a cég értelmezésében a környezetért és a társadalomért egyaránt felelős vállalat fogalma.

Tim Brooks, a vállalat globális fenntarthatósági igazgatója elmondta, a teljes termékgyártást fenntartható alapokra kívánják helyezni Forrás: LEGO-csoport

Nádból fákat

Amellett, hogy a cég a nem újrahasznosítható csomagolóanyagot papír-cellulózra cserélte, idén már ki is jöttek az első, fenntartható anyagokból gyártott építőelemek.

Jelenleg mintegy 150 különféle elem készül növényi alapú műanyagból.

A vállalatcsoport jelenleg több mint húsz különböző típusú műanyagot használ az elemek készítéséhez. Ezért a cégnél úgy döntöttek, hogy a tervezett változtatásokat csak akkor hajtják végre, ha elégedettek a minőséggel és a biztonsággal.

- mondja a fenntarthatóságért felelős vezető.

A Lego Csoport komoly fenntarthatósági célokat tűzött ki Forrás: AFP/Imaginechina/Yang Jin

A polietilén egy puha, tartós és rugalmas műanyag, amelyből olyan építőelemek készülnek, mint például a levelek, bokrok és fák. Ez a természetes alapú polietilén, megújuló alapanyagon, cukornádon alapul, amely ugyanolyan iramban vagy akár gyorsabban termelődik újra, mint amennyit a gyártásban adott idő alatt képesek felhasználni.

Az a célunk, hogy a további elemek gyártását is meg tudjuk oldani fenntartható anyagokból

– teszi hozzá Tim Brooks.

A cég egyébként valóban jelentős összegeket áldoz ezeknek a céloknak a megvalósítására. 2015-ben jelentették be, hogy 1 milliárd dán koronát (több mint 43 milliárd forint) fordítanak kutatás-fejlesztésre, hogy 2030-ig megtalálják a tökéletes fenntartható anyagokat.