A bitcoin szép lassan elköszön, már csak árnyéka önmagának

bitcoin, bitcoin függőség
Vágólapra másolva!
A bitcoin őrület tavaly év végén érte el a csúcsát, amikor egy darab a legnagyobb kriptovalutából közel 20 ezer dollárba került. Idén viszont úgy tűnik a lufi kezd kipukkadni, hiszen november eleje óta folyamatosan veszít értékéből, jelenleg elérte a 3500 dollárt.
Vágólapra másolva!

Az előző héten a bitcoin megállíthatatlanul zuhant, vasárnap pedig újabb 10 százalékot veszített az értékéből, így 2017 óta most ér a legkevesebbet, mindössze 3500 dollárt. A kriptovaluta egy hét alatt 35 százalékot esett, ez pedig történetének második legrosszabb hete volt.

Egyszer már volt hasonlóan rossz helyzetbe a bitcoin, hiszen 2013 áprilisában hét nap alatt 44 százalékot esett az értéke.

A mostani mélyrepülés a hónap közepén kezdődött, akkor ment be először a bitcoin 6000 dollár alá. A novemberi esés a szakértőket is meglepte, akik egy meglehetősen stabil október után jobb teljesítményre számítottak.

illusztráció Forrás: AFP/Klaus Ohlenschläger

Egy évvel korábban még teljesen más volt a helyzet. A karácsonyi időszakhoz közeledve a bitcoin jó úton haladt afelé, hogy áttörje a 20 ezer dolláros határt, néhány szakértő pedig azt jósolta, hogy néhány éven belül akár a 100 ezer dollárt is megközelítheti.

Ezzel szemben 2018-ban a bitcoin eddig 75 százalékot veszített értékéből, de az XRP és az Ether is 12 és 9 százalékkal ér ma kevesebbet, mint tavaly ilyenkor. Az amerikai tőzsdefelügyelet vizsgálni kezdte a bitcoint, mert úgy gondolják, hogy a tavaly decemberi hihetetlen mértékű növekedés manipuláció eredménye volt.