Eladják a kúriát, ahol VIII. Henrik és Boleyn Anna mézesheteiket töltötték

Shurland Hall Isle of Sheppey
Vágólapra másolva!
Idén júliusban újra esküvőt rendeztek abban a vidéki angliai kúriában, ahol egykor VIII. Henrik és második felesége, Boleyn Anna töltötte mézesheteiket. A jelenlegi tulajdonos O'Donoghue-család novemberben jelentette be: megválik a késő középkorban épült, nem hétköznapi ingatlantól.
Vágólapra másolva!

VIII. Henrik király iránt hiába volt kezdetben elutasító a források szerint intelligens, céltudatos, művelt és kiválóan táncoló Boleyn Anna, az angol uralkodó annyira vonzódott a nőhöz, hogy fejébe vette, elválik nejétől, Aragóniai Katalintól. A házasság egyházi érvénytelenítését azonban a pápa nem hagyta jóvá, ettől függetlenül Henrik és Anna házasságot kötött, amit azzal érvényesítettek, hogy a Katalinnal kapott frigy korábban sosem kapott egyházi áldást, így Henrik sem követ el bigámiát. VII. Kelemen pápa azonban ezt nem így gondolta, Henrik kitagadása viszont nem a várt eredményt hozta, hanem az anglikán egyház létrehozásához vezetett, élén magával az uralkodóval.

A pár mézesheteit 486 évvel ezelőtt Sheppey szigetén, Shurland Hall-ban töltötte.

A hatalmas vidéki kúriát Sir Thomas Cheyney építtette korábban, aki a Tudor-ére fontos udvari embere volt, bejáratos a nagypolitika és az intrikák világába. Meghívására az esküvő után VIII. Henrik és Boleyn Anna 1532. októberében ide vonultak vissza egy rövid időre. A házasság négy évig tartott, egyetlen gyermek született abból, aki később I. Erzsébet néven a polgárosodó Anglia legnagyobb uralkodója lett.

A Shurland Hall öt hálószobás, kétszintes épület.

A hálók némelyikéhez saját fürdőszoba tartozik. Az egyik nyolcszögletű toronyból egy csigalépcső vezet a tetőre, ahonnan a hét hektáros birtokon túl, egészen a Temze torkolatáig ellátni. Az ingatlanhoz tartozik egy tavacska és egy fallal körülvett, az ingatlanszakértők szerint romantikus hangulatú kert.

Eladó az angliai Shurland Hall Forrás: Wikimedia Common/John Vigor

A történelmi jelentőségű épületet többször kellett renoválni, egyes részein állagmegóvó, felújító munkákat végezni. A tulajdonos-családfő azt mondta, nyugdíjas éveit elérve döntött az eladás mellett, hozzátéve, hiányozni fog számára és családja számára a különleges, történelmi örökséggel bíró épület.

Az ingatlan a Fine & Country nevű ügynökség irányításával került piacra, 3,5 millió dolláros induló áron (közel 1 millárd forint).