Ismét a világ legértékesebb vállalata a Microsoft

computer ms
The logo of Microsoft in its headquarters in Beijing, China, on July 29, 2017. The tech giant reported better-than-expected quarterly profit and revenue on Thursday, helped by strong performance in its fast-growing cloud business. (Michael Li/EyePress)
Vágólapra másolva!
Az Apple 2012 óta volt a világ legértékesebb vállalata, pénteken viszont a Microsoft megelőzte őket, ezzel pedig Bill Gates cége 2002 után ismét felülhet a trónra.
Vágólapra másolva!

A világ legértékesebb vállalatának kiléte nem sokszor változott 1998 óta, hiszen az elmúlt húsz évben csupán négy cégnek sikerült elérnie a csúcsot: a Microsoftnak, az Apple-nek, az Exxon Mobile-nak és a General Electricnek.

Az Apple egészen 2012 óta volt a világ legértékesebb tőzsdén jegyzett vállalata, de pénteken a Microsoft megelőzte őket, így 2002 után ismét ők kerülnek az első helyre. Az előző hét során a Microsoft többször is az Apple elé ugrott, viszont akkor még csak rövid időre.

A pénteki tőzsdei záráskor a Microsoft piaci értéke 851,2 milliárd dollár volt, ez pedig majdnem 4 milliárd dollárral több, mint az Apple 847,4 milliárd dolláros piaci értéke.

Az Apple idén augusztusban a világon elsőként érte el az ezer milliárd dolláros piaci értéket, majd ezt nem sokkal később az Amazon is meglépte. Azóta viszont sokat romlott az Apple helyzete, az utóbbi hetekben pedig a részvényei is gyengültek.

illusztráció Forrás: Origo

Az almás vállalat november elsején jelentette be, hogy ezentúl nem hozzák nyilvánosságra eladásaikat, de az új csúcstelefonjuk is a vártnál gyengébben szereplet. Az előző hónapban az Apple 16 százalékot esett a tőzsdén.

Ezzel szemben a Microsoft részvényeinek értéke az utóbbi 4,5 évben megtriplázódott hála a vállalat új vezérigazgatójának, Satya Nadellanak.

Az előző hónapban 7 százalékot erősödött a társaság, október elsején pedig rekord magasan jegyezték a vállalat papírjait.