Ellenőriz a Nébih, rengeteg dologra kell figyelni a karácsonyi vásárláskor

piac, zöldség, gyümölcs
Vágólapra másolva!
December 1-jén elkezdődött a már hagyományos téli élelmiszerlánc-ellenőrzés, amely az év végig tart és szinte minden, az ünnepekhez kötődő termékre és ilyenkor kiemelt forgalmat bonyolító vállalkozásra kitér.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinációjával, a Nébih és a megyei kormányhivatalok szakembereinek részvételével december 1-je óta zajlik az országos téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés.

Az akció célterületei között ezúttal is megtalálhatók azok az előállítók és forgalmazók, akik az ünnepi időszakban kiemelt forgalmat bonyolítanak.

Ide tartoznak például a hús- és húskészítmény vagy az édesipari termék előállítók és forgalmazók.

De a zöldség-gyümölcs árusok, és a piacok, vásárok édesség forgalmazói és vendéglátó standjai is számíthatnak az ellenőrök érkezésére.

Szezonális ellenőrzésbe kezdtek a szakemberek, december végéig járják a piacokat és a kereskedéseket (illusztráció) Forrás: Shutterstock

A kiemelten ellenőrzött termékek köre is klasszikus: az édességek, a borok, a pezsgők, a szezonális zöldségek és gyümölcsök mellett ezúttal is kerülnek friss húsok; halak és haltermékek; pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítmények és különféle virslik a szakemberek „kosarába".

A Nébih munkatársai a fent említetteken túl további célzott ellenőrzéseket is végeznek.

Ezek között említhető a kereskedelmi egységekben forgalmazott mák és máktöltelék, valamint dió és diótöltelék termékek érzékszervi és laboratóriumi vizsgálata.

Emellett a karácsonyi vásárok forralt bor, pálinka és egyéb szeszes italok forgalmazói is fokozott figyelemre számíthatnak.

A téli szezonális ellenőrzés egészen év végig tart, hogy mind a készülődés időszakában, mind az ünnepek idején kizárólag biztonságos élelmiszerek kerülhessenek a lakosság kosarába, majd asztalára.