Rekordáron kelt el a világ első, tőzsdéről írott könyve

régi könyv, illusztráció
Vágólapra másolva!
A korábban várthoz képest másfélszeres áron kelt el a világ első tőzsdei kézikönyve a Sotheby's aukcióján - írja a Bloomberg. Az idén 330 éves kiadvány első kiadásából a feltételezések szerint legfeljebb 10 példány létezhet még, amelyek ezért különösen értékesek.
Vágólapra másolva!

José Penso de la Vega Confusión de confusiones címmel publikálta a világ első tőzsdei kézikönyvét, még jóval a Wall Street farkasai előtt, 1688-ban (magyarul kb. A zűrzavar tetőfoka). Címe ellenére, a spanyol nyelven íródott mű elsősorban egy alapozó munkának tekinthető, mely arra vállalkozik, hogy elmagyarázza a tőzsdei kereskedés módozatait, a csereügyletek fajtáit és sajátosságait, sőt, hogy befektetési tippeket is adjon a kezdő kereskedőknek.

A szerző Spanyolországból költözött át Amszterdamba, könyvét pedig az 1602-ben megnyitott ottani árutőzsde inspirálta. A szakértők szerint az, hogy spanyol nyelven készült, arra utal, hogy olvasóközönségnek elsősorban a spanyol szefárd zsidókat tekintette, akik közül maga is származott.

Nagyon sok mindent világosan megmagyaráz munkájában." - mondja Selby Kiffer, aki az aukciósház ritka könyvekkel és kéziratokkal foglalkozó szakértője.

További sajátosság, hogy Vega a tőzsdei kereskedést alapvetően tisztességes üzletkötésnek gondolta el, ami becsületes emberek között zajlik. Mindazonáltal könyvében kitért arra,

milyen módszerekkel próbálhatják rászedni a naivabb kereskedőket a kevésbé egyenes szándékúak.

Vega a könyv szövegének párbeszédes formát adott, amelyben a tőzsdei élet szerinte fontos szereplői, egy filozófus, egy kereskedő és egy részvénytulajdonos dialógusából bomlik ki a mondanó.

José Penso de la Vega arcképe Forrás: Wikimedia Commons

S hogy miket tanácsol a szerző a kezdő tőzsdézőknek?

Vega szerint:

  • Hacsak halvány esélye is van a tévedésnek, ne adjunk tanácsot eladásra vagy vásárlásra senkinek.
  • Örülni kell minden nyereségnek, amit realizálni skerül, és nem szabad önhibáztatásba esni, ha valamilyen ügyletből nem sikerül kihozni a maximumot.
  • A tőzsdén keresett profit a "manók aranya", amit ma valaki megkeres, holnap köddé válhat.
  • Végül, aki tényleg komoly üzletekben gondolkodik a tőzsdén, jó ha rendelkezik két dologgal: türelemmel és pénzzel.

Írását nem szakmunkának, hanem népszerűsítő irodalomnak szánta. Elég gyakorlatias volt - állapítja meg Kiffer.

Az online aukció rendkívül sikeres volt, ugyanis a várt 200 ezer dollár helyett végül

300 ezer dollárért (kb. 81 millió forint) kelt el a példány az első kiadásból.

Érdekesség, hogy 30 éve a Sotheby's már elárverezett az első kiadásból egy másik példányt, 29 ezer dollárért. Az aukciósháznál azt mondják: nem hogy nem sok, hanem egyenesen konzervatív a ritka könyv árában beállt emelkedés. Hozzátették: Darwin A fajok eredete című könyvének első kiadása is hasonló árszintre kúszott fel, 150-200 ezer dollárt is megadnak egy-egy példányáért.

Vega könyvének első kiadásából szakértőik szerint 10-nél kevesebb példány maradt fent, és ezek éppúgy értékesek, mint a most eladott.

A közgazdászok egyébként csak a 19. században fedezték fel maguknak Vega művét, elsőként holland és német szakemberek. A könyvet 1959-ben kiadták angol nyelven is, ennek példányaihoz 30 dollár körüli áron lehet hozzájutni.