Ez az ország lángra lobbanthatja az olajpiacot

olaj, kőolaj, pumpa
Workers looking at oil well pump
Vágólapra másolva!
Egy, a CNBC-nek nyilatkozó vezető energiaipari szakértő úgy véli, hogy Katar után Irak is kiléphet a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetéből, az OPEC-ből, amely csütörtökön, Bécsben tartja soron következő ülését. Ahogy az Origo beszámolt róla, Katar hétfőn jelentette be, hogy elhagyja a szervezetet.
Vágólapra másolva!

Irak októberben csúcsra futtatta a termelését, hiszen rekordmennyiségű, napi 4,76 millió hordónyi olajat állított elő. Michael Cohen, a Barclay's bank elemzője szerint

Bagdad az elmúlt időszakban már többször is megsértette az OPEC által meghatározott kvótát, és annál több olajat bocsátott a piacra.

Az olajexportáló országok a várakozások szerint bécsi ülésükön az olajtermelés csökkentéséről fognak határozni, s ha Irak túlzott mértékűnek fogja tartani a termelés visszafogását, akár arra az elhatározásra is juthat, hogy már nem fűződik érdeke ahhoz, hogy továbbra is az OPEC kötelékében maradjon.

- közölte Támir Abbász Gadbár, Irak olajipari minisztere a hetekben.

Forrás: AFP/Cultura Creative/Cultura/Monty Rakusen

Az MTI tudósítása szerint a miniszter leszögezte:

Míg Katar OPEC-ből való kilépése inkább szimbolikus jelleggel bír, hiszen a szervezet kitermelésének csupán kis hányadát adta, Irak azonban Szaúd-Arábia után a második legnagyobb kitermelő.

A terv az, hogy jövőre napi 5 millió hordóra emeli kitermelését a jelenleg meghatározott 4,6 millióról, exportkapacitását pedig napi 3,8 millió hordóra növeli.

Az iraki olaj nagyobb részét a déli terminálokon keresztül szállítják külföldre, és az olaj exportjából származó bevételek biztosítják az állam jövedelmének több mint 90 százalékát.