Újabb nagybank választotta székhelyéül Budapestet

Költségvetés, Benyújtották a 2019-es évi költségvetési törvényjavaslatot, Varga Mihály
Budapest, 2018. június 13. Varga Mihály pénzügyminiszter beszél, mielőtt átadja a 2019-es, a biztonságos növekedés költségvetéséről szóló törvényjavaslatot az Országház Gobelin termében 2018. június 13-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Ahogy az Origo nyáron megírta, Varga Mihály pénzügyminiszter és Nyikolaj Koszov - a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) elnöke - szándéknyilatkozatot írtak alá június hónapban a pénzintézet új európai regionális irodájának Magyarországra hozataláról. A Pénzügyminisztérium most bejelentette, a pénzintézet kormányzótanácsa egyhangúlag támogatta ennek megvalósítását.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Beruházási Bank székhelye a magyar fővárosba költözik – tájékoztatott Varga Mihály a pénzintézet kormányzótanácsának december 4-i ülésén egyhangúlag meghozott döntéséről, amely egyúttal felhatalmazást adott a bank elnökének az erről szóló megállapodás aláírására.

A bank budapesti székhelye várhatóan 2019 második felében nyílik meg, a tervek szerint a teljes központ két-három éven belül települ Magyarországra.

Budapest dinamikusan fejlődő nemzetközi gazdasági és pénzügyi központ, amit jól mutat, hogy jelentős nemzetközi kereskedelmi bankok mellett egy fontos nemzetközi fejlesztési intézmény székhellyel lesz jelen Magyarországon – húzta alá Varga Mihály.

A Budapestre költözésről a nyár folyamán született szándéknyilatkozat Forrás: AFP/ONLY FRANCE/DOMINGO LEIVA/ ONLYWORLD.NET/Domingo Leiva

Mint mondta, a magyar piacon már eddig is aktív bank közvetlen jelenléte tovább bővíti a magyar vállalatok rendelkezésére álló pénzügyi forrásokat, és tovább erősíti Budapest közép-európai pénzügyi központi szerepét.

A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) Magyarországra költözése jelentős pozitív hatást gyakorolhat a pénzintézet működésére is – kommentálta a döntést Varga Mihály. Kiemelte, hogy a lépéssel javulhat a bank beágyazottsága az Európai Unió gazdasági rendszerébe, illetve

tovább bővülnek más pénzügyi intézményekkel való együttműködés lehetőségei.

Mint fogalmazott: a tagállamok összességében a bank versenyképességének és fejlesztési lehetőségeinek nagymértékű javulását várják a székhely Budapestre költözésétől.

Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentése szerint, Magyarországon rendezkedik be az orosz nagybank Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ez az NBB hitelminősítésének további emelésében is megnyilvánulhat – mutatott rá a tárcavezető, aki szerint ezt alátámasztja, hogy a Fitch Ratings „BBB" kategóriából „BBB+" kategóriába emelte az NBB hitelminősítését november 22-én. A hitelminősítő részletes magyarázatában kiemelte, hogy a pénzintézet Magyarországra költöztetése várhatóan tovább javítja majd a bank megítélését.