Hol állhat meg a mostani tőzsdei pánik?

1987-es tőzsdepánik
A trader (c) on the New York Stock Exchange looks at stock rates 19 October 1987 as stocks were devastated during one of the most frantic days in the exchange's history. The Dow Jones index plummeted over 200 points in record trading. / AFP PHOTO / MARIA BASTONE
Vágólapra másolva!
Széles eladási hullám bontakozott ki a tőzsdéken. Az amerikai részvények nagyot estek tegnap, a Dow Jones 800 pontot zuhant, de az összes vezető tengerentúli indexnél 3-4 százalék közötti mínuszt láthattunk. Az élen a Nasdaq járt az esésben.
Vágólapra másolva!

Tegnap kíméletlenül bezúzták a technológiai részvényeket, a nagy ötös, a FAANG-részvények (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google) értéke összességében 141 milliárd dollárral csökkent egyetlen nap alatt. A Business Insider cikke aláhúzza, hogy hatalmas összegről van szó, hiszen

ennyiből meg lehetne vásárolni az egész McDonald'sot: a gyorséttermi lánc piaci kapitalizációja ennél nem sokkal többet, összesen 143 milliárd dollárt tesz ki.

Ha pedig ehhez az öt részvényhez hozzátesszük a Microsoft által elszenvedett 27 milliárd dolláros veszteséget, akkor ebből a pénzből még a Burger King anyacégének, a Restaurant Brands Internationalnak a megvásárlására is futná.

Forrás: AFP/Maria Bastone


A hatalmas zuhanást az idézte elő, hogy a kereskedelmi háború réme mellett az erősen laposodó amerikai hozamgörbe is egyre inkább nyomasztja a piacokat, ez ugyanis a következő recesszió eljövetelét jósolhatja.

Ázsiára szintén átragadt a borús tengerentúli hangulat, és ma Európában is hasonló a helyzet.
Mára egyébként az Egyesült Államokban George W. Bush volt amerikai elnök tiszteletére gyásznapot rendeltek el, emiatt nincs kereskedés az amerikai részvénypiacokon.