MNB: Vigyázzunk a karácsonyi hitelek felvételénél!

Új Black Friday
Vásárlók egy nyíregyházi elektronikai áruházban (illusztráció).
Vágólapra másolva!
Akár 45 ezer forintnyi eltérés is lehet a visszafizetendő tartozásnál egy egyéves futamidejű, 200 ezer forintos „karácsonyi" fogyasztási hitelnél. Egyre több a változó kamatozású fogyasztási hitel, aminél a kamatváltozás kockázatára is figyelni kell - írja közleményében a jegybank.
Vágólapra másolva!

A kis összegű „karácsonyi" fogyasztási kölcsönök, azaz a tartós fogyasztási cikkek megvásárlására (is) köthető, az áruházi közvetítőknél akár azonnal igényelhető áruhitelek körében

egyre kevesebb pénzügyi intézmény kínál 0 százalékos teljes hiteldíj mutatójú (THM) konstrukciót.

Egy 200 ezer forintos összegű, egy éves futamidejű termék esetében pl. már csak két ilyen intézmény van – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ingyenes (immár Pénzügyi Navigátor mobilapplikációban is elérhető) Hitel- és lízingtermék-választó alkalmazásának november végi adataiból.

A 13-28 százalék közötti THM-ek ma viszonylag kedvezőbbnek számítanak e terméktípusban,

a piaci ajánlatok fele pedig a jelenleg 39,9 százalékos, törvényi maximális THM közelében van.

Több áruhitel futamideje egyre hosszabbodik, létezik már 7 éves futamidejű konstrukció is.

Élesebb lehet a verseny az – itthon legnagyobb volumenben igényelt – szabadon felhasználható személyi kölcsönöknél, amelyek esetében a mostani ajánlatok egyharmada súrolja az e terméktípusra vonatkozó 24,9 százalékos THM-plafont. A személyi kölcsönöknél (is) egyre több a

változó kamatozású ajánlat, amelynél – különösen hosszabb, több éves – futamidőnél az ügyfél a kamatváltozás kockázatát is magára vállalja.

A karácsonyi áruhitelek felvételénél fontos szempont lehet az ajánlatok közötti választásban a teljes visszafizetendő összeg különbsége, illetve az, hogy a kamatozás fix vagy változó-e - utóbbi esetben a kamat esetleges növekedésének kockázatát a hitelfelvevő viseli Forrás: MTI/Balázs Attila

Magyarországon ma mintegy 40 pénzügyi intézmény kínál rövidebb futamidejű, kis összegű fogyasztási hitelt, s e kölcsönök harmadát nem bankok, takarékszövetkezetek, hanem pénzügyi vállalkozások nyújtják. Hitelfelvétel előtt érdemes az MNB piaci szereplőket felsoroló honlapján, ügyfélszolgálatán vagy a Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat vidéki kirendeltségein és kihelyezett tanácsadásain

tájékozódni arról, hogy engedéllyel rendelkező piaci szereplő kínálja-e a hitelt.

Számos fogyasztási hitelnél egyszeri (pl. hitelképesség-vizsgálati, folyósítási) vagy rendszeres (pl. folyószámla-vezetési stb.) költséget írnak elő. Ezek ugyanakkor – a kölcsön minden költségét bemutató – THM részének számítanak. A THM-en kívüli teherrel járhat viszont, ha az ügyfél előtörleszteni, módosíttatni szeretné hitelszerződését pl. a futamidő meghosszabbításával, ha késedelembe esik, illetve ha a hitel igénybevételéhez elő nem írt kapcsolódó szolgáltatásokat (pl. a jövedelemkiesésre szóló biztosítást) vesz igénybe.

A hitel típusától, s az azt kínáló pénzügyi intézménytől függően

egy egyéves futamidejű, 200 ezer forintos „karácsonyi" fogyasztási hitelnél akár 45 ezer forint eltérés is lehet a teljes visszafizetendő tartozásnál.

Az MNB az elmúlt napokban fogyasztóvédelmi tájékoztató kampányt indított az ügyfelek tájékoztatása érdekében. A karácsonyt megelőző megfontolt hitelfelvétel szempontjairól, illetve a gyorskölcsönök kockázatairól ennek keretében bővebb információk a jegybank Pénzügyi Navigátor honlapjának tematikus cikkében, illetve egyéb nyilvános kommunikációs felületeken is olvashatók.