Lehet, hogy hamarosan alkálielemmel trágyázott zöldség-gyümölcsöt eszünk

alkáli elem
Vágólapra másolva!
Hihetetlen innovációval állt elő egy finn cég, amely veszélyes hulladékból, használt alkálielemekből vonja ki a cinket és a mangánt. Az így kinyert anyagokból lombtrágyát állít elő, amit már a világ számos országában sikerrel értékesítenek.
Vágólapra másolva!

Az eljárás annyira megbízható, hogy a teljesen tiszta, nehézfémmentes készítmény akár biogazdaságokban is használható. A magas cink- és magántartalmú anyagot a világ számos pontján tesztelik, és már kereskedelmi forgalomban is kapható ZM-Grow néven.

A finn vállalkozás Magyarországon is tárgyal potenciális viszonteladókkal.

Az innovációt kidolgozó cég, Tracegrow vezérigazgatója, Tatu Leppänen a Magyar Mezőgazdaságnak elmondta, a máskülönben veszélyes hulladéknak minősülő használt elemekből olyan hatékonyan tudják kivonni a növények számára hasznosítható cinket és mangánt, hogy

a lombtrágya teljes mértékben mentes lesz az elemben található nehézfémektől, a kadmiumtól, nikkeltől és higanytól.

A cég folyamatosan ellenőrzi a készterméket, és egy független hatóság is felügyeli a tisztaságát. Így csak garantáltan biztonságos termékeket értékesítenek. Olyannyira tiszta anyagot kapnak az eljárás eredményeként, hogy

a finn cég lombtrágyája a hatályos szabványok szerint akár biogazdaságokban is használható.

Épp ezzel, az ökotudatosság, a körforgásos gazdaság támogatásával igyekszik piacot szerezni a cég.

Illusztráció Forrás: --

Tatu Leppänen szerint termékük nem olcsóbb, mint a hasonló összetételű hagyományos készítmények, de ugyanazt tudja, mint azok, csak az ő alapnyaguk a körforgásos gazdaság terméke. Vagyis nemhogy nem terheli a környezetet, hanem az egyszer már legyártott elemek jelentős részét újrahasznosítják általa. Az elemek fennmaradó veszélyes részét természetesen szakszerűen ártalmatlanítják.

Az elemnek ráadásul nagyon nagy része felhasználható: több mint 80 százaléka hasznosítható.

A maradék valóban veszélyes részét biztonsággal kezelni kell.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A magas cink- és mangántartalmú anyagot tartalmazó készítményt a világ számos pontján tesztelik. Az Egyesült Államokban Kansas államban búzában is végeznek vele kísérleteket, Kaliforniában pedig citrusféléken, avokádón, gyapotban és szabadföldi paradicsomtermesztésben folynak vizsgálatok az anyaggal.

Az első eredmények biztatók

Az Egyesült Államokban februárra várja az engedélyezést a vezérigazgató, és ezt követően a nagynak számító amerikai piacon is elterjedhet az anyag.

Illusztráció Forrás: MTI/Sóki Tamás

A felsoroltakon kívül sok más növényen is kipróbálták már terméküket, így különböző kalászos gabonákkal és kukoricával is jó eredményeket értek el. A vezérigazgató emlékeztetett: a

szilázskukoricának különösen nagy szüksége van cinkre a gyökérképződéshez, és később a növekedése első szakaszában.

Tatu Leppänen szerint árban, ha nem is olcsók, de még versenyképesek tudnak maradni a konkurens termékekkel, hiszen

az anyag a tervek szerint 3,5 euróba kerül literenként, és 1 hektárra 2–3 liter anyaggal kell számolni, irányadóként.

Legtöbbször elegendő egyszer egy évben cinkkel és mangánnal lombtrágyázni, csak nagyon ritka speciális esetekben van szükség arra, hogy meg kelljen ismételni.

A cégvezető elmondta, céljuk, hogy pár év alatt elérjék a 100 millió eurós forgalmat.

A potenciális magyar partnereket egyelőre korainak tartotta megnevezni.