Újabb csúcson az ipari termelés Magyarországon

BMW, autógyár
Debrecenben épül az új BMW-gyár - Illusztráció
Vágólapra másolva!
A várakozásokat lényegesen meghaladva, 5,9 százalékkal bővült az ipari termelés októberben a szeptemberi 0,6 százalékpontos visszaesés után – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Mivel egy munkanappal több volt, mint egy évvel ezelőtt, munkanaphatással kiigazítva 3,3 százalékra gyorsult az ipari termelés növekedése a szeptemberi 2,2 százalékról. Szezonálisan és munkanaphatással megtisztítva az ipari termelés 2 százalékponttal nőtt az előző hónaphoz képest.
Vágólapra másolva!

Az ipari termelés élénkülése

elsősorban annak köszönhető, hogy a járműgyártás az előző havi visszaesések után újra növekedést mutatott,

a Takarékbank várakozásai szerint az autógyártás a következő hónapokban fokozatosan élénkülhet, amint az egyes modellek és motorvariánsaik megszerzik a WLTP szerinti forgalomba hozatali engedélyeket. Az autógyártás élénkülését emellett új modellek (Audi Q3, Q4) hazai gyártásának felfutása is támogatni fogja.

Így a negyedik negyedévben az ipar kibocsátása markánsabban járulhat hozzá a GDP növekedéséhez, aminek köszönhetően a növekedés 5 százalék körül maradhat, az egész évben pedig 4,8 százalékos GDP növekedésre számíthatunk.

Az ipari termelés élénkülését továbbá támogatja új gyártókapacitások üzembe helyezése, valamint a továbbra is igen magas ipari hangulat és bizalmi indexek is. A határozottan gyengülő európai konjunktúra azonban kockázatot jelent, amit részben ellensúlyozhat a kifejezetten dinamikus belső kereslet.

Debrecenben épül az új BMW-gyár Forrás: Imaginechina/Zhang wenkui - Imaginechina/Zhang Wenkui

Idén a Takarékbank szerint összességében 4 százalékra lassulhat az ipari termelés naptárhatással kiigazított növekedése a tavalyi 5,3 százalék után, míg a nyers növekedés 3,6 százalékra csökkenhet az előző évi 4,6-ről, jövőre azonban gyorsabb növekedésre lehet számítani az új modellek gyártásának fokozatos felfutása miatt.

A konjunktúramutatók alapján az ipari termelés akár szignifikánsan gyorsabban is növekedhet.

Az ipar erőteljesebb növekedését a munkaerőhiány akadályozhatja, így előtérbe kerülhetnek, egyes területeken elkerülhetetlenek a technológiai és gépesítési beruházások. A fejlődést még érzékletesebben szemlélteti, hogy 2015 óta az ipari termelés 11,4, 2010-hez képest pedig 36,2 százalékkal bővült.