Keletről kapta az újabb pofont Kína

Huawei, logó
The Huawei logo is seen on the Globalworth business tower in Bucharest, Romania on July 26, 2018. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A Reuters hírügynökség értesülése szerint Japán betiltaná az állami beszerzéseket a kínai Huawei Technologies Co Ltd és a ZTE Corp távközlési berendezés gyártó vállalatoktól a hírszerzési tevékenység és a kibertámadások megnehezítése érdekében.
Vágólapra másolva!

Washington és szövetségesei a kínai technológiai cégek szoros állami kapcsolatait kifogásolják, azzal gyanúsítva a cégeket, hogy

Peking kémkedésre tudja felhasználni berendezéseiket.

Washington már betiltotta a Huawei berendezéseinek állami beszerzését és nemrégiben Ausztrália és Új-Zéland is kizárta a kínai vállalatot az 5G mobil távközlési tenderből.

A Huawei ismételten visszautasított minden állami befolyásról ellene felhozott vádat.

A hírügynökség úgy tudja, hogy a japán kormány nem fogja konkrétan megnevezni a Huawei és ZTE cégeket beszerzési szabályzatában, hanem rájuk vonatkozóan értelmezhető módosításokat hajt végre rajta.

A kormányszóvivő nem kommentálta a hírügynökségi értesülést, de utalt rá, hogy

szoros egyeztetést folytattak az Egyesült Államokkal egyebek között kiberbiztonsági kérdésekben is.

"A kiberbiztonsági szempontok egyre nagyobb jelentőségre tesznek szert" - mondta, "határozott lépéseket fogunk tenni ezért több megközelítésben is".

A ZTE és a Huawei egyelőre nem kommentálta az értesülést.

Tokió egyszerre inthet be a ZTE-nek és a Huawei-nek is Forrás: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens

A Huawei hálózati berendezéseit használják egyebek között a japán NTT Docomo és KDDI Corp távközlési szolgáltató vállalatok. Nagy múltra visszatekintő kapcsolatokat ápol a SoftBank Group Corp vállalat is és a Huawei, amely első kínai vállalatként csatlakozott 2011-ben a japán Keidanren üzleti érdekcsoporthoz és számos 5G hálózati kísérletben vett részt.

A Docomo és a Softbank sem kommentálta az értesülést. "Szoros figyelemmel követjük az eseményeket, és ha kell megtesszük a szükséges lépéseket" - közölte a KDDI szóvivője.

A ZTE részvénye pénteken 1,4 százalékkal emelkedett pénteken a sencseni tőzsdén azt követően, hogy csütörtökön a globális tőzsdei gyengülés közepette 5,7 százalékot veszített. A Huawei részvényeit nem jegyzik a tőzsdén, a cég összes részvénye a dolgozók tulajdonában van.