A budapesti lakáspiac lábra állt 10 évvel a válság után

EMBERI LAKHELY építkezés ÉPÜLET épületfotó FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS FOTÓTÉMA hegy Lakóépület TÁJ társasház város városkép
Budapest, 2017. március 16. Modern társasházi lakások épülnek a főváros XI. kerületében, a Madárhegy városrészben. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
A tíz évvel ezelőtt beütött gazdasági válság mély nyomot hagyott a magyar ingatlanpiacon. A drasztikus mértékben lecsökkent ingatlanárak idén mindössze Budapesten érték el a 2008 előtt jellemző árszintet, a vidéki árak reálértékben továbbra is elmaradnak a válságot megelőző értékektől. Ugyan a tavalyi évben 68 ezerrel több ingatlanpiaci tranzakciót regisztráltak a válság mélypontjához képest, az adásvételek száma 2017-ben még 20 százalékkal alulmaradt a 10 évvel korábbi értékekhez képest – derül ki az Otthon Centrum friss elemzéséből.
Vágólapra másolva!

Bár évek óta pörög a hazai ingatlanpiac, sok tekintetben még nem érte el a válság előtti szintet – derül ki az Otthon Centrum friss elemzéséből.

Magyarországon az ingatlanpiac lejtmenete már a világgazdasági válságot megelőzően elindult,

2006-ban a költségvetési hiány és a belpolitikai válság bizonytalanná tették a hosszú távú kilátásokat, aminek következtében jelentősen visszaestek az ingatlanpiaci tranzakciószámok. A helyzetet súlyosbította a világválság begyűrűzése: a 2009 és 2013 közötti recesszió mélyen megrázta az akkor már gyenge lábakon álló hazai ingatlanpiacot.

Forrás: Otthon Centrum

„Míg a lakáspiaci tranzakciószámok alapján a válság mélypontja 2012-re tehető,

– mondja Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője. „Ezen a ponton a társasházi téglalakások tranzakcióinak száma

a 2007-es átlagérték 40 százalékára, a családi házaké és a panellakásoké pedig a 2007-es átlagérték 49 százalékára esett vissza”

– folytatja a szakértő.

2013-ban a fővárosi téglalakások és családi házak négyzetméterárai egyaránt 7 százalékkal estek vissza 2007-hez képest, míg a panellakások esetében 15 százalékos árcsökkenés volt tapasztalható. Ugyanebben az időszakban a vidéki városokban a téglalakások és a panellakások négyzetméterárai átlagosan 5, illetve 12 százalékkal csökkentek. Legnagyobb mértékben a vidéki városokban található családi házak vesztettek értékükből:

egy négyzetméter átlagosan 18 százalékkal került kevesebbe, mint a válság előtti években.

Az értékesítési idő 2013-ban átlagosan 58 nappal nőtt meg 2007-hez viszonyítva. Legkisebb mértékben a panellakások forgási ideje változott. A 30 nappal megnövekedett értékesítési idő azt mutatja, hogy erre a típusú ingatlanra ebben az időszakban is nagymértékű kereslet irányult. „Társasházak esetében 42 nappal növekedett meg az adásvételig eltelt idő,

a családi házak értékesítése pedig közel 3 hónappal több időt vett igénybe a válság évei alatt”

– mondja Soóki-Tóth Gábor.

Az ingatlanpiac 2014-ben kezdett újra növekedni, és az idei évben jellemző árak már megközelítik a 2008. évi szintet. „Budapesten – ahol 2014 óta a legnagyobb mértékű áremelkedés történt –

az árak meghaladják a válság előtti szintet,

míg vidéken reálértéken az árak még elmaradnak a tíz évvel korábbi értékektől” – mutat rá az Otthon Centrum elemzési vezetője.

Forrás: Otthon Centrum

Az országosan mért tranzakciószámok azonban továbbra sem érték el a válság előtti szintet. Átlagosan 20 százalékkal értékesítenek kevesebb ingatlant, mint 10 évvel korábban, de megyénként jelentős különbségek tapasztalhatók.

Budapest kerületeiben az adásvételek száma még mindig a válság előtti érték 45-70 százaléka,

ami elmarad a vidéken jellemző 90 százalékos értékkel szemben. A fővárosi tranzakciós értékek az országban egyedülálló módon az elmúlt 3 évben ismét csökkenésnek indultak, és 2015-höz viszonyítva idén 3 ezerrel kevesebb adásvételt várnak a szakértők. A tranzakciós számok összesen 9 megyében tudták meghaladni a 2007-ben regisztrált értékeket, ezek közül is kiemelkedik

Vas megye, ahol a tavalyi évben 250 százalékkal teljesítette túl az ingatlanpiac a válság előtti önmagát.

Az építőipar 2014 után kapott új lendületet, azonban az új építésű lakások száma csak később, 2016-tól kezdett el nőni, arányaiban pedig továbbra is elmarad a 2007. évi szinttől. Ezt alátámasztja az a tény is, hogy a válság előtti 16-17 ezer helyett jelenleg csupán 5-6 ezer lakás épült a vállalkozók által az utóbbi két évben – számol be az Otthon Centrum szakértője.