Kína bekeményít a Huawei pénzügyi vezetőjének letartóztatása miatt

Moszkva, 2018. december 6. 2014. október 2-án készült kép Meng Van-csóuról, a Huawei kínai távközlési óriásvállalat globális pénzügyi igazgatójáról a Russia Calling elnevezésű befektetői fórumon, Moszkvában. Az amerikai hatóságok kérésére Kanadában letartóztatták Meng Van-csóut 2018. december 1-jén. Sajtóértesülések szerint a kényszerintézkedés az Irán ellen bevezetett amerikai szankciók megsértésével hozható összefüggésbe. MTI/EPA/Makszim Sipenkov
Vágólapra másolva!
A kínai külügyminisztérium vasárnap bekérette az Egyesült Államok pekingi nagykövetét, Terry Branstadet, hogy tiltakozzon a Huawei kínai távközlési óriásvállalat globális pénzügyi igazgatójának kanadai letartóztatása ellen. Kína egyúttal felszólította az Egyesült Államokat, vonja vissza a Meng Van-csou ellen kiadott elfogatóparancsot.
Vágólapra másolva!

Le Ju-cseng kínai külügyminiszter-helyettes figyelmeztette Branstadet, hogy Washington „rendkívül csúnya lépéseivel súlyosan megsértette egy kínai állampolgár jogait”. A tisztségviselő egyúttal

felszólította az Egyesült Államokat, hogy tegyen eleget Kína jogos követelésének,

és vonja vissza az elfogatóparancsot.

Meng Van-csou, a Huawei kínai távközlési óriásvállalat globális pénzügyi igazgatója Forrás: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Washingtonnak – tette hozzá. Le szombaton azt mondta a kanadai nagykövetnek, hogy komoly következményei lesznek annak, ha nem engedik azonnal szabadon Menget.

Menget – aki a Huawei alapítójának lánya – december 1-jén fogták el Vancouverben, sajtóértesülések szerint az Irán ellen bevezetett amerikai szankciók megsértésével összefüggésben.

Az Egyesült Államok kérte a kiadatását a kanadai hatóságoktól arra hivatkozva, hogy Meng a gyanú szerint eltitkolta, hogy a Huawei kapcsolatban állt egy olyan céggel, amely a szankciók ellenére próbált felszereléseket eladni Iránnak.

A kiadatási eljárást a kanadai hatóságok hétfőre napolták el, miután pénteken nem született döntés az ügyben.