Magyarországon 30 éve adták ki az első bankkártyát

Visa kártya
A visa credit card is on display on a table in Berlin The European Union wants to reduce extra fees for payments with credit cards throughout Europe. Photo: Joerg Carstensen/dpa
Vágólapra másolva!
A VISA-val folytatott intenzív tárgyalások után 1988-ban Magyarország, és egyben Közép-Kelet-Európa első bankkártyáját az MKB Bank adta ki. Kezdetben magánszemélyek még nem, csak a devizabetéttel rendelkező cégek igényelhettek bankkártyát, az esetleges túlköltésekhez a banknál vezetett számláik szolgáltak fedezetül. Az első bankkártyákat az üzletág osztályvezetője maga vitte kézben és adta át az igénylőknek.
Vágólapra másolva!

A hitelintézet VISA Classic kártyája 1988-ban külföldön is debütált: a szöuli olimpián magyar sportvezetők fizettek az első kártyákkal. Magányszemélyek csak 1989-től igényelhettek bankkártyát, de csak akkor, ha volt legalább kétezer dolláros számlafedezetük.

Illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jörg Carstensen

Az MKB Bank első bankkártyájának motívumát, a stilizált Lánchíd-ábrázolást, Vagyóczky Károly, a Pénzjegynyomda grafikai részlegének akkori vezetője, az akkor használt papír bakjegyek elismert tervezője készítette.

És bár 30 év nem túlzottan nagy idő, a fáma szerint egy személyes ok is közrejátszhatott az első magyar bankkártya kiadásában.

Az MKB Bank akkori második embere – szenvedélyes dohányos – New York-i hivatalos útja során egy éjszaka kifogyott a cigarettából. A szálloda recepcióján próbált vásárolni magának, ám a hotelben éjjel csak bankkártyát fogadtak el, de az nem volt neki. Valószínűleg ez a kudarc adta a végső lökést a hazai kártyaüzletág beindításához.