Megszüntetik a "Bin Laden bankót"

Ki érhet Oszama bin Laden nyomába? Oszama Bin Laden, illusztráció
Vágólapra másolva!
A jövő év elején Európa-szerte végleg abbahagyják a jegybankok a legnagyobb értékű euró bankjegyek, az 500 eurósok nyomtatását. A lépéssel az illegális tevékenységek visszaszorítását célozzák - a németek és az osztrákok tartanak ki a legtovább.
Vágólapra másolva!

Ha a tervezettnél egy kicsit később is, de jövőre az összes eurót használó ország jegybankja leállítja az új 500 eurós bankjegyek forgalomba hozatalát – idézi a Wirtschaftswoche című német gazdasági hetilap online kiadásának cikkét a Napi.hu.

Az eurózóna 17 jegybankja 2019 január 26-án ad ki utoljára a legnagyobb címletű euróbankjegyből, míg az osztrák és a német jegybank 2019. április 26-ig még fenntartja azok forgalmazását.

Az Európai Központi Bank (EKB) vezető testülete még 2016 májusában döntött arról, hogy az 500 eurós bankjegyek forgalomba hozatalát 2018 végéig megszüntetik.

Ezzel párhuzamosan a jelenleg forgalomban lévő készpénzsorozatokat is átalakítják, a folyamat lezárását az új, biztonságosabb 100 és 200 eurós bankjegyek jövő májusi bevezetése jelenti majd.

Oszama Bin Ladent éltető tömeg Forrás: AFP/Banaras Khan

Az 500 eurósoktól való búcsútól a javaslat készítői azt remélik, hogy a lépés segít majd a terrorizmus elleni küzdelemben és a munkaerőpiac kifehérítésében.

Az, hogy ez valóban sikerül-e, még a szakértők körében is vitatott, a jelenleg forgalomban lévő ötszáz eurós bankó ugyanis egyelőre hivatalos fizetőeszköz marad és korlátozások nélkül átváltható lesz.

Az Europol már 2015-ös jelentésében felhívta a figyelmet arra, hogy a készpénz továbbra is a terroristák egyik kedvelt eszköze, az ötszáz eurós iránt pedig igen nagy a körükben a kereslet annak ellenére, hogy e bankjegyek a hétköznapi tranzakciókban nem gyakoriak.

E címletek a forgalomban lévő euróbankjegyek értékének több mint 30 százalékát teszik ki. A bankjegy beceneve egyébként egyes körökben - az egykori rettegettt terrorista vezér neve után - Bin Laden volt.