Bérbombát robbantott az ALDI

Aldi
A logo is pictured on a sign outsude an Aldi supermarket store in London on September 26, 2016. Aldi UK announced on Monday that it will invest Ł300 million ($389 million, 346 million euros) to revamp its stores over the next three years. Aldi and its German rival Lidl have boomed in Britain, grabbing market share from traditional supermarkets Asda, Morrison, Sainsbury's and Tesco, as customers tightened their belts to save cash. / AFP PHOTO / Daniel Leal-Olivas
Vágólapra másolva!
Az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. közzétette a 2019. január 1-jétől magyarországi üzleteiben és biatorbágyi logisztikai központjában érvényes béreket, írja Origóhoz eljuttatott közleményében az áruházlánc. Két számjegyű emelést hajt végre a cég a kezdő fizetéseknél.
Vágólapra másolva!

A diszkontlánc bruttó 300 000 forint fölé emeli a kezdő pénztárosi, illetve logisztikai munkatársak bérét.

A jövő év január 1-jétől érvényes bértábla értelmében az ALDI 10,88 százalékkal emeli a kezdő fizetéseket.

Mind a bolti eladók, mind a logisztika területén az áru-összekészítők heti 40 órás munkaidőre vetített induló havibére 301 900 forintra emelkedik, amelyhez 5000 forint értékű Erzsébet-utalvány társul.

A 10 éve a vállalatnál dolgozó munkatársak alapbére 10 év után heti 40 órában pedig 383 300 forint, ehhez szintén társul az 5000 forintos Erzsébet-utalvány.

Az ALDI előnyben részesíti a részmunkaidőt, így az áruházlánc dolgozóinak több ideje jut családjukra vagy szabadidős tevékenységükre. A munkavállalók értékelik ezt a lehetőséget, hiszen az üzletvezetőket leszámítva a bolti eladók nagy többsége részmunkaidőben dolgozik.

Illusztráció Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Ennél a foglalkoztatási formánál, egy tipikusnak mondható, heti 30 órás munkavégzés mellett a kezdő bér – bármely áruházban és a logisztikai központban is – bruttó 226 425 forint, amelyhez 4000 forint értékű Erzsébet-utalvány jár.

Az áruházlánc magyarországi piacra lépése óta – a kiemelt üzleteket leszámítva – országosan egységes bértáblát alkalmaz, vagyis az ország bármely pontján található üzletében ugyanazt a bért fizeti. A kiemelt forgalmú üzletek kivételt jelentenek, ezekben ugyanis az átlagosnál lényegesen magasabb vásárlószám és forgalom nagyobb kihívást jelent az ott dolgozók számára.

A kiemelt ALDI áruházakban a heti 40 órás munkavégzéssel elérhető kezdő munkabér 332 100 forint, míg a cégnél töltött 10 éves szolgálati idő után az elérhető bér ebben a pozícióban 426 400 forint,

természetesen az Erzsébet-utalvány itt is jár a fizetés mellé.

A vállalat az elmúlt 12 hónap során közel 400 új munkahelyet hozott létre Magyarországon, jelenleg mintegy 3500 főt foglalkoztat üzleteiben, a biatorbágyi logisztikai központjában, illetve a központi ügyvitelben és igazgatásban. Az áruházlánc több mint 120 nyitott álláslehetőséggel rendelkezik, a legnagyobb számban részmunkaidős értékesítési pozícióra keres munkatársakat – mintegy 80 főt – az ország egész területén.