Erre senki nem számított, mindenkit megleptek az oroszok

vörös tér
rhdr
Vágólapra másolva!
A piacokat meglepve kamatot emelt Oroszország központi bankja. A jegybank igazgatótanácsa 25 bázisponttal, 7,75 százalékra húzta fel az alapkamatot az inflációs kockázatokra, a kedvezőtlen külső feltételekre és az általános forgalmi adó közeljövőbeni emelésére hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A megkérdezett elemzők többsége arra számított, hogy a jegybank változatlan szinten hagyja az alapkamatot e heti ülésén, de a jövőre nézve kamatemelést valószínűsítettek.

- mutatott rá közleményében a jegybank, amely a külső feltételek alakulásának bizonytalanságait, valamint a közelgő áfaemelésnek az inflációs várakozásokra és árakra gyakorolt hatásait is megemlítette.

Forrás: Origo

Idén már másodszor emelt kamatot a jegybank: 2014 óta először szeptemberben volt kénytelen 25 bázispontos emelést végrehajtani, hogy megállítsa a rubel árfolyamának esését.

A döntés kihirdetése után erősödött a rubel a moszkvai tőzsde devizakereskedésében: a dollár jegyzése 9,75 kopejkával, 66,33 rubelre, az euróé pedig 12,5 kopejkával, 74,93 rubelre mérséklődött.
Az orosz jegybank arra számít, hogy a jövő év végére 5,0-5,5 százalék között lesz az éves infláció, a 4 százalékos célszámot csak 2020-ban tudják elérni.