Óriási beruházást hoz Magyarországra a világ legnagyobb helikoptergyára

Airbus Helicopters
5510002 24.05.2018 Airbus Helicopters H130 helicopter displayed on the Heliatica stand at the HeliRussia 2018 international helicopter industry exhibition. Valeriy Melnikov / Sputnik
Vágólapra másolva!
Helikopterekhez szükséges alkatrészeket gyártó üzemet létesít Magyarországon az Airbus Helicopters - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter budapesti sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a beruházás konkrét helyszínéért két kelet-magyarországi város verseng, az erről szóló döntést jövő év elején hozzák meg, és a döntést követően véglegesítik a költségvetési támogatásról szóló megállapodást. A kormány vissza nem térítendő támogatást biztosít az Airbus számára a beruházáshoz - mondta.

A 2021-re elkészülő beruházással több száz munkahely jön létre a magyar kormány és vállalat együttműködésének köszönhetően

- tette hozzá a miniszter.

Bruno Even, az Airbus Helicopters vezérigazgatója elmondta, hogy a szándéknyilatkozat aláírásával új fejezet nyílik az Airbus és Magyarország együttműködésében.

Az alkatrészgyártás egy precíziós munka, amelyben az Airbus támaszkodik a magyar szaktudásra.

Két év múlva minden századik helikopterben, amit az Airbus gyárt, magyar alkatrész is lesz

- tette hozzá a vállalatvezető.

A cég H130-as típusa egy oroszországi légiexpón idén Forrás: Sputnik/Valeriy Melnikov

Hosszú távú megállapodás jött létre

Az Airbus Helicopters és Magyarország kormánya hosszú távú repülőipari projektek megvalósítására irányuló együttműködési megállapodást kötött, amelynek keretében – az együttműködés első szakaszában – a helikopterek repülésvezérlő rendszereihez szükséges precíziós alkatrészek gyártását indítják el - írja Origóhoz eljuttatott közleményében a vállalat.

A projekt a Magyarország biztonságpolitikai céljait, önálló védelmi képességeinek megerősítését szolgáló 'Zrínyi 2026' haderő-fejlesztési program része.

„Ez a partnerségi megállapodás összhangban van az európai együttműködési stratégiánkkal, megerősíti az iránti elkötelezettségünket, hogy új lendületet adjunk Európa egyik legdinamikusabban fejlődő gazdaságával való együttműködésünknek" – mondta Bruno Even, az Airbus Helicopters vezérigazgatója. "A projekt jórészt annak köszönhető, hogy Magyarországon rendelkezésre áll a szükséges szakértelem és az ország elkötelezett a technológiai innováció iránt, amely most tovább erősödik az Airbus nemzetközi ellátási láncán belül."

Hosszú távú partnerséget kötött a nagyvállalat és a magyar kormány Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Peter Kneffel

Rengeteg országba szállít majd innen az Airbus

A megállapodással egy fenntartható és az Airbus szervezetébe integrálható üzem jön létre. A zöldmezős beruházás keretében megépülő gyártóközpont kezdetben mechanikai alkatrészeket gyárt, amelyeket az Airbus repülésvezérlő berendezéseket gyártó összeszerelő üzemébe szállítanak.

Ezeket az Airbus különböző, a világ több mint 150 országában használatban lévő helikoptermodelljeibe építik be.

A megállapodás szerint az üzem olyan hazai beszállítók szolgáltatásait is igénybe veszi, amelyek megfelelnek az Airbus szigorú minőségi követelményeinek (ide tartoznak például a különböző felületkezelési eljárásokkal kapcsolatos feladatok).

A világ egyik legnagyobb légijármű gyártója jön Magyarországra

Az Airbus a világ egyik vezető repülés- és űrtechnikai vállalata. 2017-ben a vállalat 59 milliárd eurós árbevételt könyvelt el, és 129 000 embert foglalkoztatott világszerte. A cég meghatározó utasszállító repülőgép portfólióval rendelkezik, emellett Európa vezető katonai légijármű gyártója, csapat -és teherszállító, harci eszközökkel és tanker gépekkel Helikopter választékát a legmodernebb civil és harci eszközök adják. A vállalat ezek mellett az űrtechnológia terén is fontos szereplő.

Magyarország hosszú idő óta elismeri az Airbus civil és katonai termékek minőségét, amelyeket széleskörűen használ védelmi és polgári célokra. A Honvédelmi Minisztérium legutóbb 36 helikoptert vásárolt, 20 darab H145M és 16 darab H225M típusú helikoptert továbbá két A319-es repülőgépet üzemeltet. A Wizz Air, Európa egyik legnagyobb légitársasága 100, kizárólag Airbus gépekből álló flottát üzemeltet, illetve további 260 Airbus repülőgépre adott le megrendelést.