Újabb 40 milliárd forintból indulnak turisztikai fejlesztések

Budapest látkép panoráma
Evening view over city and River Danube, Castle district, Chain Bridge and Parliament, Budapest, Hungary, Europe
Vágólapra másolva!
Újabb 40 milliárd forint értékben valósulnak meg turisztikai programok Magyarország négy kiemelt turisztikai térségében - jelentette be a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója szerdán Veszprémben. A négy kiemelt térségben 35 program nyert vissza nem térítendő támogatást.
Vágólapra másolva!

A Balatonnál 18 program valósulhat meg közel 22 milliárd forintból, Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy és a Tisza-tó térségében 4 program indul több mint 6 milliárd forint értékben, Tokaj, a Felső-Tisza és a Nyírség területén 8 program kezdődik 13 milliárd forint értékben, Sopronban és a Fertő-tónál pedig 4 program kapott támogatást 2 milliárd forint értékben - mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

Hozzátette: a 2020 harmadik negyedévére elkészülő fejlesztésektől azt várják, hogy egymillióvalnövelik a négy térség turisztikai forgalmát.

Emellett cél volt, hogy az akadálymentes és családbarát módon megvalósuló beruházások csökkentsék a szezonalitást és növeljék a térségek versenyképességét.

illusztráció Forrás: Rockstar Photographers

Guller Zoltán kiemelte: a turizmus a nemzetgazdaság tíz százalékát állítja elő, több mint 400 ezer embernek ad munkát. Októberben csak a belföldi turizmus tíz százalékot nőtt, ami azt jelenti, hogy októberben az egy évvel ezelőttinél 53 ezerrel többen mentek el üdülni Magyarországon. Porga Gyula, a város fideszes polgármestere elmondta,

Veszprémben közel másfél milliárd forint értékben valósul meg fejlesztés.

Ennek részeként épül egy panorámalift a vár keleti oldalán, melyhez kapcsolódóan fogadóközpont és parkoló is létesül. A volt piarista gimnázium épületében, ahová a lift érkezik, rendezvényhelyszínt, várostörténeti és sporttörténeti kiállítást alakítanak ki. Felújítanak egy, a várba vezető használaton kívüli lépcsőrendszert, illetve a vár épületeinek díszkivilágítását is kiépítik.