Két új céget hoz létre a GSK gyógyszergyár

Horizontal
(FILES) In this file photo taken on July 29, 2013 the headquarters of the British pharmaceutical company GlaxoSmithKline is pictured in west London. - Pharmaceutical giants GlaxoSmithKline and Pfizer announced on December 19, 2018, a merger of their consumer healthcare units that produce over-the-counter medicines. GSK said it would have a 68-percent controlling equity interest in the GSK Consumer Healthcare joint venture that will have combined sales of about Ł9.8 billion ($12.7 billion, 10.9 billion euros). (Photo by Ben STANSALL / AFP)
Vágólapra másolva!
A GlaxoSmithKline két cégre osztja szét – egy vényköteles gyógyszereket és vakcinákat, valamint vénymentes gyógyszereket előállító – termelését, miután új közös vállalkozást alakított ki a Pfizer fogyasztói egészségügyi részlegével.
Vágólapra másolva!

A lépést a tavaly kinevezett vezérigazgató, Emma Walmsley indította el – állítja a Reuters. Ezzel egy

olyan gyógyszeripari óriás kerül létrehozásra, aminek a piaci részesedése 7,3 százalék lesz

– ez jóval több, mint a vetélytársaké, például a Johnson & Johnson, a Bayer és a Sanofi négy százalék piaci részesedéssel rendelkezik.

Illusztráció Fotó: Polyák Attila/Origo

A cég vezetője jelentette be, hogy a GSK és a Pfizer egyesíti a fogyasztói egészségüggyel foglalkozó vállalkozásokat egy közös vállalatba, amit 9,8 milliárd fontért vásárolt meg a gyógyszercég. Walmsley továbbá elmondta, hogy három éven belül két új, az Egyesült Királyságban működő globális vállalat kerül létrehozásra.

A Pfizer esetében az üzleti megállapodás megoldja azt a kérdést, hogy mit tegyen a fogyasztói egészségügyi részlegével, ami olyan márkákat tartalmaz, mint az Advil vagy a Centrum vitaminok.

Korábban a GSK elindította a Pfizer felvásárlását, de ettől később visszaléptek, ugyanakkor Walmsley elmondta, hogy ez vezetett végül a megállapodáshoz.

Illusztráció Forrás: AFP/Ben Stansall

A bejelentés után a részvények hét százalékot emelkedtek.

A Pfizerrel kötött új közös vállalat várhatóan 2022-re összesen 500 millió font éves költségmegtakarítást eredményez a mintegy 1,2 milliárd fontnyi kiadás mellett.

A vezérigazgató hozzátette, hogy a megállapodás szükségszerű hatással lesz a munkahelyekre. Továbbá kiterjesztették a befektetőknek szóló osztaléki garanciát 2019-re is, így ez továbbra is 80 penny részvényenként.