Együtt ünnepelt a két Korea egy közös vasútvonal miatt

Észak-Korea, Dél-Korea, vasút
South Korea's Transport Minister Kim Hyun-mee (R), Unification Minister Cho Myoung-gyon (2nd R) and parliamentary leaders wave as they leave for North Korea's border city of Kaesong from Seoul railway station in Seoul on December 26, 2018. - A South Korean delegation crossed the border into North Korea on December 26 to attend a groundbreaking ceremony for reconnecting and repairing roads and railways across the divided peninsula despite stalled denuclearisation talks. (Photo by YONHAP / YONHAP / AFP) / - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT NO ARCHIVES RESTRICTED TO SUBSCRIPTION USE
Vágólapra másolva!
Óriási beruházást ünnepel Észak-Korea és Dél-Korea, ugyanis Újrateremtené a közúti és a vasúti állandó összeköttetést egymás között a két Korea. Az ünnepségsorozat egyszerre szolgálja a fejlesztések új fejezeteinek bejelentését, egyúttal megemlékezés is a tíz évvel korábbi, hasonló kezdeményezésekről.
Vágólapra másolva!

Mintegy száz dél-koreai tisztviselő utazott az észak-koreai Keszong városban rendezett ünnepélyre, amelyet

a közös vasút- és úthálózat-fejlesztési projekt örömére tartott a két ország szerdán.

Dél-koreai oldalról mások mellett Kim Hjun Mi közlekedési miniszter, Cso Mjung Gjon országegyesítési miniszter, számos parlamenti képviselő és vasútközlekedési tisztviselő képviseltette magát.

Észak-Korea Ri Son Gvont, a Korea-közi kapcsolatokért felelős ügynökség vezetőjét és Kim Jun Hjok vasútközlekedési miniszterhelyettest delegálta az ünnepségre.

Az eseményen az ENSZ, valamint a szomszédos országok,

így Oroszország, Kína és Mongólia képviselői is részt vettek.

A dél-koreai országegyesítési minisztérium közölte, hogy a ceremónia jelentősége, hogy demonstrálja a két Korea elszántságát a közös vasút- és úthálózat-fejlesztések előmozdításában.

A projekt terve még áprilisban, Mun Dzse In dél-koreai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető találkozóján született, erről az Origo is írt részletesen.

Karácsonyra vasutat kap a két Korea

Újrateremtené a közúti és a vasúti állandó összeköttetést egymás között a két Korea. A félsziget két állama között az idén nagyobb sebességre kapcsolt közeledés egyik jele az, hogy már októberben magas szinten tárgyaltak vezetőik arról, mikor indítják el az elmúlt évtizedek egyik legfontosabb közös projektjét.

Szöul és Phenjan azóta több tanácskozást is tartott, hogy gyakorlatba ültessék az elképzelést. November végén vonat indult Dél-Koreából az észak-koreai vasúthálózat felmérésére.

A hat vagonból álló, tucatnyi dél-koreai tisztviselővel és szakértővel haladó szerelvény december 18-áig vizsgálta az 1200 kilométeres észak-koreai vasútvonal állapotát.

Az ünnepélynek szimbolikus jelentősége van, mert a két vasútvonal határon átívelő összekapcsolását, a későbbiekben pedig a transzszibériai vasútvonalhoz csatolását célzó projekt nem haladhat előre, amíg hatályban vannak az Észak-Korea elleni nemzetközi szankciók.

Ünnepség a közös vasútvonal alkalmából Forrás: AFP/Yonhap

Szakértők szerint a közös közlekedési hálózat fejlesztése akár évtizedekig is eltarthat, mivel Észak-Korea vasútvonalait még a 20. század elején építették.

A dél-koreai az építkezést Phenjan nukleáris leszerelésével és a szankciók állapotával fogják összehangolni.